Introducere în administraţia asociaţiilor de proprietari

Author: Diana Tilă

Asociaţiile de proprietari sunt organizaţii formate din proprietari de apartamente sau de unităţi ale unui ansamblu rezidenţial. Scopul principal al administraţiei este de a veghea asupra bunului mers al întregului sistem.

Pentru ca toate lucrurile ce se leagă de asociaţia de proprietari să funcţioneze: plăţi, încasări, facturi, este important să fie numite persoane responsabile și să se utilizeze o aplicație administrare asociații proprietari. Este dificil, uneori, să-ţi gestionezi propria locuinţă în cel mai bun mod, când vorbim de un întreg ansamblu, lucrurile se complică. Printre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoşti despre administrarea asociațiilor de proprietari, se enumeră şi:

  • Legea asociaţiilor de proprietari: ce prevede şi care sunt drepturile şi obligaţiile?
  • Adunarea generală a asociaţilor: din cine este formată?
  • Consiliul de administraţie: ce rol are?
  • Administratorul: cum şi pe cine alegem?
  • Bugetul asociaţiei: pe ce se foloseşte şi care este contribuţia fiecărui membru?

Structura şi funcţionalitatea asociaţiilor de proprietari: roluri şi responsabilităţi

În ceea ce priveşte responsabilitatea membrilor implicaţi în administraţia asociaţiilor de proprietari, aceasta poate să difere de la un caz la altul. Bineînţeles că, la nivel naţional, toate se supun aceleiaşi legislaţii. Iată câteva dintre cele mai comune roluri şi responsabilităţi:

  • Adunarea generală

Adunarea generală este formată din toţi proprietarii şi este organul suprem de decizie în cadrul unei asociaţii de proprietari. Aceştia decid regulile de bază, stabilesc bugetul şi întrebuinţarea acestuia şi aleg administratorul sau consiliul de administraţie.

  • Consiliul de administraţie

Principalele responsabilităţi ale membrilor consiliului de administraţie vizează gestionarea finanţelor, negocierea contractelor, menţinerea unei bune comunicări cu furnizorii şi supravegherea activităţilor zilnice.

  • Administratorul

Există o confuzie cu privire la rolul administratorului în asociaţiile de proprietari, cauzată probabil şi de faptul că acesta este cel mai mult expus. Un administrator este o persoană angajată de către asociaţie şi care are datoria de a gestiona eficient proprietăţile comune. De asemenea, acesta are rolul de a gestiona fondurile, de a verifica contractele de întreţinere, menţinerea relaţiilor cu colaboratorii şi proprietarii.

Fiecare entitate ce formează asociaţiile de proprietari are obligaţia stabilită contractual de a îngriji, organiza, administra și gestiona zonele pe care le au în subordine. Reparațiile sunt o altă sarcină pe care structura asociațiilor de proprietari trebuie să le aibă în vedere. În lipsa unei atenții sporite asupra acestor detalii, se creează neplăceri sau pot apărea sesizări.

Legislația și regulamentele aplicabile în gestionarea asociațiilor de proprietari

Jurisdicția unei țări poate modifica regulamentele și legislația aplicabilă în sistemul asociațiilor de proprietari. Astfel, ceea ce este considerat ca fiind anormal pentru proprietarii români, poate fi o clauză indiscutabilă pentru proprietarii din alte state.

Legea asociațiilor de proprietari este cea care stabilește temeiul juridic pe teritoriul țării noastre. Legea prevede atât drepturile, cât și responsabilitățile pe care părțile implicate în acest proces le au, procesul de luare a deciziilor și alte aspecte importante.

Pe lângă cadrul legislativ național, asociațiile de proprietari au și propriul lor regulament intern. Conform regulamentului de organizare și funcționare al asociațiilor se pot stabili diverse norme, proces la care sunt prezenți marea majoritate a membrilor menționați anterior. Acestea urmează a deveni obligatorii pentru toți actorii implicați în aceeași măsură în care este și legislația.

Regulamentul conține inclusiv modalitatea de alegere a organelor de conducere, valoarea contribuțiilor, reguli de utilizare a spațiilor comune, etc. În acest sens, putem discuta și despre stabilirea cotelor de contribuție pe care fiecare proprietar este obligat să le achite într-un termen scadent, de asemenea, stabilit prin intermediul regulamentului. Pentru un nivel ridicat de transparență în cadrul asociațiilor de proprietari, aceste norme și reguli sunt absolut necesare. Atât proprietarii, cât și membrii asociațiilor trebuie să urmărească eficientizarea proceselor în același timp în care asigură claritate asupra lucrurilor.

Află mai multe detalii despre aplicație de la un consultant Homefile la numărul 0770160206 sau completând formularul de contact pe homefile.ro

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.