Românii sunt mari consumatori de pepeni, mai ales pe perioada verii. Pepenele roșu este un fruct ideal de vară, deoarece oferă hidratare și este revigorant. Cât a ajuns să coste acesta pe tarabele din România? Prețurile au crescut considerabil în ultimul an. Află care sunt principalele beneficii ale consumului de pepene roșu, citind acest articol.
Cât costă un kilogram de pepene în România?
Deși românii erau îngrijorați de prețul ridicat al căpșunelor, caiselor și al vișinilor, se pare că nici pepenii nu au scăpat, în acest an, de scumpiri.
Pepenii romanești, dar mai ales cei de Dăbuleni, au ajuns în sfârșit pe tarabele din piețele românești. Trebuie menționat faptul ca un kilogram de pepene are cam același preț cu al celor aduși din Turcia sau Grecia.
Astfel, un kilogram de pepene poate ajunge și la 6 lei kilogramul.
Deși există o gamă largă de pepeni disponibili, românii sunt atrași în special de celebrii pepeni de Dăbuleni. Aceștia au început deja să fie expuși pe tarabe, însă majoritatea cumpărătorilor au fost surprinși neplăcut de prețurile acestora.
În piața din Obor, din Capitală, unde tarabele sunt deja pline, kilogramul de pepene variază între 4 și 6 lei pe kilogram.
Totuși, sunt și unele magazine, de cartier, care vând pepenii cu 3,5 lei pe kilogram, în funcție de zona de proveniență de unde aceștia sunt aduși.De ce este bine să consumi pepene vara?
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Medicii și nutriționiștii recomandă consumul de pepene, mai ales pe timpul verii, pentru calitățile sale excepționale.
Pepenele conține săruri minerale, evidențiindu-se prin conținutul de magneziu și potasiu, însă conține și licopen, o substanță care joacă un rol important în neutralizarea radicalilor liberi și pe care o mai găsim în cantitate mare în roșii, dar și în alte fructe și legume de această culoare.
Iată care sunt valorile nutriționale ale pepenelui:
Un pahar cu suc de pepene, aproximativ 125 g, conține 43 de calorii, 0 g grăsimi, 2 g sodiu, 11 g carbohidrați și 1 g fibre. Pe lângă acestea are 17% vitamina A, 21% vitamina C, 2% fier, și 1% calciu, ceea ce reprezintă necesarul zilnic pentru om.
Citește și: Sf. Ilie 2023: Tradiția de mult uitată. Ce este bine să faci în această zi?
Trebuie știut că, miezul poate fi refrigerat, iar nutrienții se păstrează intacți până la 6 zile.
Care sunt principalele beneficii ale consumului de pepene?
Consumat în mod regulat pepenele aduce numeroase beneficii organismului uman. Iată câteva dintre beneficiile consumului de pepene roșu:
1 Poate reduce astmul
Persoanele care consumă regulat pepene au șanse reduse de a se îmbolnăvi de astm, mai ales datorită conținutului ridicat de vitamina C.
2 Te scapă de retenția de apă
Persoanelor care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arterială mare) li se recomandă consumul de pepene roșu, pentru că stimulează diureza. Trebuie să se ia în considerare că două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă. Însă calitățile pepenelui roșu nu se opresc aici, fiind de ajutor, de exemplu, și la eliminarea deșeurilor din organism.
3 Previne constipația
Pentru că acesta conține apă și fibre, pepenele roșu ajută la prevenirea constipației și promovează sănătatea tractului digestiv.
4 Reduce durerile musculare
Atât pepenele roșu cât și sucul acestuia pot combate durerile musculare date de contracțiile de tip cârcel și îmbunătățește timpul de refacere după exercițiile intensive ale sportivilor. Cercetătorii cred că acest lucru este din cauza substanțelor pe care pepenele roșu le conține.
Citește și: Cât costă un kilogram de vinete românești în piață?
5 Este bun pentru piele
Pepenele roșu este fantastic pentru piele deoarece are vitamina A, un nutrient necesar pentru producția de sebum care păstrează hidratarea părului. Vitamina A este necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor umane, deci inclusiv al pielii și părului.