Perseidele 2023: Când putem vedea ploaia de stele din august 2023?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 apr 2024, 03:50

Oamenii găsesc mereu un motiv să zâmbească atunci când pot observa diferite evenimente astronomice, precum ploaia de stele

Sursa: Unsplash

Perseidele 2023. Oamenii găsesc mereu un motiv să zâmbească atunci când pot observa diferite evenimente astronomice, precum ploaia de stele.

Perseidele 2023. În anul 2023 au avut loc mai multe astfel de spectacole pe cer, iar în luna august este așteptată ploaia de meteori Perseidele, care este considerată una dintre cele mai spectaculoase evenimente.

Citește și: Cometa verde va putea fi văzută astăzi cu ochiul liber! Steaua căzătoare trece pe lângă Pământ o dată la 50.000 de ani

Când putem vedea ploaia de stele din august 2023?

Perseidele este considerată de specialiști, dar și de spectatori, una dintre cele mai impresionante ploi de stele căzătoare, cu un apogeu ce poate atinge până la 60 de meteori pe oră. În anul 2023, oamenii vor putea observa ploaia de stele în perioada 17 iulie- 24 august, însă momentul în care acest eveniment va atinge maximul va fi în noaptea dintre 12 spre 13 august 2023. 

Această ploaie de stele reprezintă resturi din coada cometei Swift-Tuttle, resturi ce ajung să se intersecteze anual cu orbita Pământului, fenomen ce produce așa numita ploaie de meteori Perseidele. În momentul în care resturile cometei Swift-Tuttle intră în contact cu atmosfera terestră, acestea se aprind și luminează astfel pe cer. Resturile ce sunt observate pe cer nu sunt un motiv de îngrijorare pentru oameni deoarece majoritatea sunt de mărimea unui bob de nisip. 

„Constalaţia din care pleacă curentul meteoric de astăzi se numeşte Perseu, de unde şi denumirea fenomenului Perseide.  Ştim bolta cerească şi identificând constelaţia Perseu, putem observa din direcţia aceea în jur de 70 de meteori pe oră. Tot ce trebuie să facem este să avem răbdare, să privim cerul şi din când în când vom vedea nişte dâre luminioase. Ca luminozitate sunt asemănătoare cu stelele, unele pot fi şi mai strălucitoare, este vorba de bolizi”, a adăugat Marc Frâncu, preşedintele Societăţii Române pentru Astronomie Culturală, potrivit adevarul.ro

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Perseide 2022. Locurile perfecte din care poți vedea ploaia de stele

Unde putem urmări ploaia de stele din luna august?

Astfel de fenomene astronomice pot fi observate cel mai bine atunci când pe cer nu sunt nori, dar și în zonele în care cerul nu are parte de alte surse de lumină, astfel că din orașele mari ploaia de stele nu poate fi bine vizualizată. Cele mai bune locuri în care aceste fenomene astrologice pot fi observate sunt la munte sau în zonele rurale, zone în care pot fi observați până la 100 de meteori pe oră. 

Pentru a admira o ploaie de stele este suficient să aveți la voi o pătură pe care să vă întindeți, iar alături de voi trebuie să aveți și articole vestimentare mai groase pentru a nu rata acest eveniment din cauza temperaturilor ce pot să scadă. Răbdarea este un alt element pe care trebuie să îl aveți cu voi în așteptarea unei ploi de stele, deoarece este necesar să observați cerul pentru cel puțin o oră. 

Citește și: Perseide 2022. Ce sunt, de fapt, Perseidele și când apar pe cer. Fenomenul spectaculos care poate fi urmărit cu ochiul liber

Sursa: science.hotnews.ro