Volodimir Zelenski și soția sa au fost prezenți la Vilnius.
Occidentul prezintă planul de securitate al Ucrainei
Miercuri, 12 iulie, occidentul prezintă un plan de angajamente pe termen lung pentru securitatea Ucrainei în a doua zi a summitului NATO de la Vilnius, din Lituania, unde președintele Volodimir Zelenski spera să obțină un calendar precis pentru aderarea țării sale la Alianță.
Țările G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia, Regatul Unit) ar urma să publice o declarație comună privind sprijinul acordat Kievului în anii următori, pentru a-l ajuta să lupte împotriva
Washingtonul s-a angajat să livreze un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari pe an, vreme de un deceniu, pentru ajutorul Ucrainei.
Președintele Americii, Joe Biden, a subliniat că decizia a fost "dificilă", dar necesară, deoarece "ucrainenii rămân fără muniție".
Donald Trump a atacat decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie
Fostul președinte al Americii, Donald Trump, este nemulțumit de decizia luată de SUA de a livra Ucrainei muniții cu dispersie, el fiind de părere că acest lucru poate declanșa al treilea război mondial.
Joe Biden a aprobat săptămâna trecută furnizarea către Ucraina de muniții cu dispersie existente în arsenalele Pentagonului.
Volodimir Zelenski apariție la summitul NATO
Volodimir Zelenski a avut o apariție surpriză, alături de soția sa, Olena Zelenska, în Piaţa Lukiskiu din Vilnius, unde are loc summitul NATO.
Acesta şi-a expus dezamăgirea că Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO, spunându-le susținătorilor din capitala lituaniană: "Este aceasta o dorință prea mare?".
Acesta a declarat că "NATO va face Ucraina mai sigură, Ucraina va face NATO mai puternică".
Paza din zonă a fost mărită, semn al riscurilor de securitate asumate, lunetiștii stând de pază pe acoperișuri în timp ce mii se persoane veniseră să-şi exprime sprijinul pentru Ucraina.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Zelenski a mulțumit Lituaniei pentru o "poziție clară, onestă şi curajoasă" în sprijinul aderării Ucrainei.
„Am venit astăzi aici încrezător într-o decizie, încrezător în parteneri, încrezător într-un NATO puternic, un NATO care nu se îndoiește, care nu pierde timpul şi care nu ține seama de niciun agresor. Mi-aș dori ca această încredere să devină o certitudine- certitudine în deciziile pe care le merităm cu toții şi pe care le așteaptă fiecare soldat al nostru, fiecare cetățean al nostru, fiecare mamă, fiecare copil al nostru.
Şi este oare aceasta o dorință prea mare?" a spus acesta.Liderii NATO susțin poziția Ucrainei, spunând că aducerea Ucrainei sub umbrela de securitate colectivă a NATO este cea mai bună modalitate de a descuraja Rusia să atace din nou.
Președintele lituanian Gitanas Nauseda, care a luat parte la eveniment, i-a înmânat lui Zelenski un drapel ucrainean găurit de gloanțe, care a fost apoi ridicat pe un catarg. Acel drapel fusese arborat pe un tanc ucrainean în timpul luptelor din Bahmut şi a fost adus la Vilnius de un grup de 33 de alergători ucraineni şi lituanieni, ca semn de sprijin pentru Ucraina ca potențial al 33-lea membru NATO.
„Acest drapel de luptă al nostru din Bahmut înseamnă că lituanienii nu vor mai trebui să lupte niciodată împotriva soldaților ruși, nici la turnul de televiziune din Vilnius, nici în alt loc din capitala voastră, ţara voastră! Lituania va fi întotdeauna doar a voastră! Acest steag al nostru înseamnă că nu vor mai exista niciodată deportări din statele baltice în Siberia. Nu va mai exista niciodată împărțirea Poloniei şi umilirea Ungariei de către invadatori. Nu vor mai exista niciodată tancuri în Praga şi războaie de iarnă împotriva libertății Finlandei. Nu vor mai exista ocupații în Europa!", a precizat Volodimir Zelenski.
Europa este de acord cu planul Rusiei de pace
Potrivit unei propagande din Rusia, Parlamentul European agreează planul de pace al Rusiei.
Presa din Rusia scrie că: „În timpul ședinței Parlamentului European a fost solicitată o soluționare urgentă a conflictului din Ucraina, care să se bazeze pe condițiile Kremlinului. O declarație în acest sens a fost făcută de europarlamentarul Hervé Juvin.
Pacea se va instaura doar atunci când țările din Occident acceptă cerințele Rusiei. Este necesar să se obțină o încetare a focului cât mai curând posibil, să se ofere garanții de securitate pentru cetățenii ucraineni vorbitori de limba rusă și, de asemenea, să se interzică desfășurarea de rachete americane în apropierea graniței de stat cu Rusia, a subliniat deputatul Juvin. Acordul de pace ar trebui să includă garanții de securitate nu numai pentru Moscova, ci și pentru Kiev. Cu toate acestea, Europa nu este interesată de o pace în Ucraina și continuă să pompeze arme și muniții regimului ucrainean”.
De fapt, în realitate reprezentanții UE au condamnat agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.
Politicianul a devenit în ultimii opt ani o vedetă a propagandei Federației Ruse, fiind purtător de cuvânt al partidului „Frontului Național”, finanțat de băncile rusești.