A fost extinsă lista localităților unde se poate ieși mai devreme la pensie din cauza poluării

Autor: Cristina Mocanu

Persoanele care au locuit în orașele dens poluate vor putea ieși mai repede la pensie.

Sursa: pixabay.com

Persoanele care au locuit în orașele dens poluate vor putea ieși mai repede la pensie.

Lista localităților în care se poate ieși la pensie din cauza poluării a fost extinsă.

Lista localităților unde se poate ieși mai devreme la pensie a fost extinsă

În România există anumite localități unde se poate ieși mai devreme la pensie din cauza poluării ridicate. Totuși, Guvernul a aprobat extinderea listei localităților.

Mai exact, prin  Legea 212/2023, publicată luni în Monitorul Oficial și aplicabilă din 13 iulie, lista ce conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie

cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări, se modifică din nou.

Astfel, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se alătură și cei din Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniș, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din județul Arad, Pitești din județul Argeș, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din județul Brașov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

Citește și: Crește valoarea tichetelor de masă de la 1 august. Cine sunt angajații care nu vor beneficia de bani în plus?

Ce stabilește legea pensiilor?

Legea pensiilor (263/2010) stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.

Pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Lista de extindere este propusă și prin alte trei proiecte aflate în parlament

De asemenea, în parlament mai există trei proiecte prin care se cere extinderea listei pentru următoarele localități: Letca Nouă din județul Gorj, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din județul Maramureș, Videle din județul Teleorman etc.

Conform Legii pensiilor, cei ce au locuit multă vreme în anumite zone cu un grad ridicat de poluare pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.

În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o reducere procentuală a valorii pensiei.

Cine poate ieși mai devreme la pensie în 2023?

Potrivit legislației, pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.

Astfel, la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate de tipul armată, facultate, pensie de invaliditate.

Conform art. 52 din Legea 263/2010, pensia pentru limita de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la dată pensionarii, condițiile privind vârstă standard de pensionare și stagiul minim de cotizare prevăzute de prezența lege. În mod normal, vârsta standard de pensionare este 65 la bărbați și 63 pentru femei.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani. Atingerea acestor stagii se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârstă standard de pensionare, conform tabelului nr. 2^1 din Legea 263/2010.

 Sursă: avocatnet.ro