Atenție români! Dispare unul dintre cele mai utilizate medicamente. Cu ce îl vor înlocui farmaciștii?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 apr 2024, 02:05

Românii aleg să își cumpere singuri medicamentele din farmacii.

Sursa: pixabay.com

Unul dintre cele mai căutate și utilizate medicamente din România riscă să dispară din farmacii.

Românii își aleg să își cumpere singuri medicamentele din farmacii, mai ales atunci când sunt răciți. Totuși, este posibil ca unul dintre cele mai căutate medicamente să dispară de pe piața românească.

Care este medicamentul care dispare din farmacii?

Potrivit capital.ro, Paracetamolul și Ibuprofenul ar putea să fie înlocuite cu medicamente create din hârtie, evitându-se astfel utilizarea de precursori derivați din petrol.

Industria farmaceutică se confruntă cu probleme din cauza sustenabilității pentru că medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul și Ibuprofenul, necesită precursori chimici derivați din petrol.

Totuși, Universitatea din Bath și Institutul pentru Sustenabilitate din Anglia au găsit o soluție inovatoare, ci anume: au sintetizat analgezice făcute din hârtie, folosind un compus bio-regenerabil numit β-pinen (un produs secundar al industriei hârtiei).

Cu ajutorul acestui compus transformat farmaceutic, s-a putut crea Paracetamol și Ibuprofenul. 

Citește și: 1800 de lei în plus la salarii. Noile grile de salarii majorate pentru directorii de școli, contabilii-șefi și secretarii-șefi au apărut în Monitorul Oficial

Mai exact, s-a realizat o alternativă ajutătoare din plante pentru producția de medicamente, evitându-se utilizarea de precursori derivați din petrol. Metoda permite, de altfel, o producție neîntreruptă de medicamente și abordează scalabilitatea.

Această metodă este una mai costisitoare, dar are un potențial semnificativ în reducerea impactului asupra mediului înconjurător. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În prezent, este nevoie ca oamenii de știință să continue cercetările pentru a înțelege pe deplin toxicitatea, mecanismele de degradare și aspectele genetice ale acestor medicamente.

Persoanele care suferă de depresie vor putea achiziționa mult mai ușor medicamentele

Pe lângă subprogramele existente deja în Programul naţional de sănătate mintală, unul dintre programele naționale de sănătate conținute de HG 423/2022, va fi introdus și unul dedicat tratamentului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră, potrivit proiectului de HG de la CNAS.

Astfel, subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră urmează să fie adăugat celor deja existente în Programul naţional de sănătate mintală, și anume subprogramul de tratament al bolnavilor cu toxicodependenţă, precum şi de testare

a metaboliţilor stupefiantelor și celui de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

Astfel, cu ajutorul  HG 331/2023, s-a stabilit, în aprilie, extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții din țara noastră cu noi molecule destinate, printre altele, și persoanelor cu tulburare depresivă majoră.

Citește și: Cine sunt profesorii care pot primi vouchere în valoare de 1.500 de lei! Lista cu beneficiarii va fi actualizată până pe 15 iulie

Guvernul României a aprobat extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite

Guvernul României a aprobat extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții din țara noastră. Mai exact, urmează să fie introduse opt noi medicamente, ele fiind destinate tratării unor afecțiuni oncologice, diabetului zaharat și a unor boli rare.

Cu ajutorul proiectului care a fost adoptat de Executiv se propune, de fapt, modificarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Ce înseamnă mai exact acest lucru? Lista urmează să se extindă cu opt noi molecule, dintre care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Medicamentele care urmează să fie incluse în listă sunt destinate persoanelor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore.