România se confruntă cu o scădere a natalității, ce s-a agravat în ultimii ani, iar pentru a stimula creșterea natalității, un nou proiect de lege a fost depus la Senat, iar acesta își dorește ca familiile numeroase să primească încă un salariu net lunar.
Ce indemnizație primesc mamele cu 3 sau mai mulți copii
Un proiect de lege adus pe masa Senatului României își dorește să susțină familiile numeroase din România, dar și creșterea natalității din țară, așa că aceasta dorește mărirea venitului lunar ale mamelor cu 3 sau mai mulți copii cu încă un salariu net lunar. Parlamentarii PNL sunt cei ce au adus în fața senatorilor acest proiect, iar motivul pentru care aceștia îl susțin este de a convinge oamenii să aibă mai mulți copii.
„Statul român are obligaţia de a promova şi susţine politici publice prin care să încurajeze stimularea natalităţii şi sprijinirea familiilor în România”, menționează proiectul de lege. În cazul în care această lege va fi aprobată de către Senat, atunci persoanele ce vor avea grijă de 3 sau mai mulți copii vor primi:
- echivalentul unui salariu minim net lunar pentru 3 copii;
- echivalentul unui salariu minim net şi jumătate pentru 4 copii;
- echivalentul a două salarii minim nete pentru 5 copii;
- echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate pentru 6 copii şi mai mult.
Natalitatea României este într-o continuă scădere, iar în anul 2022 s-a înregistrat cea mai scăzută natalitate, din 1930 încoace, după ce s-au născut 170.000 de copii, cu 25.000 mai puțini față de anul 2021.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cum poți beneficia de această indemnizație
Pentru ca familiile numeroase să primească această sumă trebuie să îndeplinească mai multe condiții, mai exact:
- să aibă în îngrijire 3 sau mai mulți copii,
- să realizeze venituri de natură salarială sau pensii la momentul depunerii cererii. În situația în care beneficiar va fi mama, aceasta trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit o perioadă de 12 luni în ultimii doi ani dinaintea nașterii/adopției copilului, iar după expirarea concediului de creștere a copilului pentru care aceasta a optat să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii;
- să aibă domiciliul în România;
- să aibă cetățenie română;
- copiii să fie înscriși într-o unitate de învățământ după împlinirea vârstei de 3 ani.
În cazul în care cei mici sunt întreținuți de două persoane, atunci indemnizația lunară va trebui să îi fie atribuită unui singur părinte. Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite de către părinți, iar proiectul de lege intră în vigoare, atunci doritorii pot depune cererile la primăria unde solicitantul își are domiciliul sau reședința, urmând ca fondurile să fie oferite din partea Ministerului Muncii.
Citește și: Bani de la stat pentru bunicii care se ocupă de creșterea copiilor. Statul acordă un nou ajutor financiar