Ce riști dacă ești prins fără bilet sau abonament STB. Cum poți să eviți o amendă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 apr 2024, 04:50

Ce riști dacă ești prins fără bilet sau abonament STB

Sursa: Facebook Societatea de Transport București - STB SA

În anul 2023 vor începe să fie amendate atât persoanele fără abonament sau bilet, dar și persoanele ce ocupă un loc pentru bagaje, fără să achiziționeze un bilet în plus.

Persoanele ce își achiziționează bilet, dar și cele ce au un abonament valabil, pot călători în toate mijloacele de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, pentru o perioadă de 90 de minute.

Citește și: Codul Rutier a fost modificat: Începând de luni, faza scurtă sau de zi sunt obligatorii și în interiorul localităților. Cei care nu respectă legea riscă amenzi mari

Ce riști dacă ești prins fără bilet sau abonament STB

Călătoria fără titlu de călătorie valabil sau fără un alt document justificativ sau dovadă electronică (cod QR, cod de confirmare a tranzacției etc.), stocată în telefonul călătorului, în alt dispozitiv al acestuia sau în validatorul vehiculului, care să permită efectuarea călătoriei, conform precizărilor din oferta tarifară existentă va fi amendată începând din anul 2023 cu o amendă ce poate fi cuprinsă între 300-500 de lei. 

De altfel, persoanele ce vor împiedica personalului cu competențe să își exercite atribuţiile de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în staţii ori la capetele de linii vor primi o amendă ce va putea fi cuprinsă între 100-150 de lei. Oamenii ce solicită deschiderea ușilor între staţii sau la semafoare, ce se angajează la discuţii cu conducӑtorul vehiculului de transport în comun în timpul circulaţiei, dar și cei ce deteriorează sau murdăresc sub orice formă a vehiculul vor fi amendați cu o sumă cuprinsă între 100-500 de lei.

Este obișnuit ca oamenii ce au bagaje voluminoase să ocupe un scaun în mijloacele de transport în comun cu acestea, însă din anul 2023 acest lucru va fi sancționat, în cazul în care călătorii nu achiziționează bilet și pentru bagaje, cu o sumă ce poate fi cuprinsă între 500-1000  de lei.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Se schimbă permisul auto definitiv și apar amenzi mai mari pentru vitezomani! Comisia Europeană pregătește noi reguli mai dure pentru șoferi

Cum poți să eviți o amendă

Pentru a nu risca să primești o amendă trebuie să achiziționăm un bilet sau un abonament, iar acest lucru poate fi relizat prin mai multe metode, în funcție de preferințele fiecăruia.

Călătoriile pot fi achiziționate la punctele de vânzare găsite pe site-ul STB, dar există și varianta de a le achiziționa la automatele de vânzare. 

Persoanele ce își doresc să călătorească cu mijloacele de transport în comun fără să își achiziționeze un abonament atunci pot alege varianta de a folosi cardul bancar contactless, direct la validator. Singurele mijloace de transport în comun ce dispun de această variantă sunt cele ce au afişate siglele „VISA” și „Mastercard”.

Există și varianta de a descărca aplicația 24Pay ce permite plata călătoriei cu telefonul mobil prin înrolarea cardului bancar. De altfel, biletul poate fi achiziționat și prin trimiterea unui SMS la 7458, disponibil în toate rețelele naționale de telefonie mobilă, călătorii pot achiziţiona o călătorie metropolitană cu valabilitate de 90 de minute, la prețul de 0,62 Euro+ TVA sau un abonament metropolitan cu valabilitate de 24 de ore, la prețul de 1,50 Euro+ TVA.  

Citește și: Amenzi uriașe pentru șoferi: Șoferii care nu respectă această lege riscă să primească amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei