Pericolul din spatele aerului condiționat. Cât de nocivă este utilizarea acestuia pe timpul verii?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 apr 2024, 05:40

Tot mai mulți români apelează la aerul condiționat pe timpul verii.

Sursa: pixabay.com

Tot mai mulți români apelează la aerul condiționat pe timpul verii.

Pe timpul verii ne dorim să ne răcorim, iar una dintre cele mai utilizate metode este utilizarea aerului condiționat. Totuși, câți dintre noi cunosc care sunt efectele acestuia asupra organismului.

Care sunt efectele aerului condiționat asupra organismului?

Deși îl considerăm un bun aliat împotriva căldurii, din păcate aerul condiționat nu aduce doar beneficii, ci poate avea și efecte neplăcute asupra organismului.

Pe lângă principalele afecțiuni cum ar fi durerea în gât sau o banală răceală, aerul condiționat poate dăuna mai grav copului.

Citește și: Iată cum să prepari cea mai bună înghețată de casă pentru zilele călduroase de vară

Dificultățile respiratorii

Atunci când este utilizat în mod excesiv aerul poate produce dificultăți respiratorii. Orice schimbare bruscă de temperatură are consecințe grave asupra sistemului respirator. De

asemenea, atunci când este foarte cald afară și intri într-o încăpere cu temperaturi joase, corpul trece printr-o schimbare bruscă ce poate duce la probleme grave de sănătate.

De asemenea poate provoca și infecțiile din gât.

Infecțiile virale

Când utilizăm aerul condiționat putem să ne trezim cu infecții virale. Acest lucru se întâmplă din cauza că aerul condiționat nu permite intrarea aerului proaspăt și îl refolosește pe cel vechi.

Astfel că, trecând prin încăpere, aerul vechi poate transmite virusuri ce provoacă răceală și gripă, precum și alte bacterii, care se răspândesc ulterior de la o persoană la alta. 

Aerul poate provoca deshidratarea

Oamenii care folosesc aerul condiționat riscă să se deshidrateze mai ușor, pentru că acesta absoarbe umiditatea din casă, iar persoanele din încăpere nu beau destulă apă, acești factori conduc la deshidratare, deoarece temperaturile sunt mai scăzute, iar organismul nu mai cere lichide.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aparatul de aer condiționat poate provoca dureri de cap

Durerea de cap este una dintre cele mai frecvente efecte negative ale utilizării unui aparat de aer condiționat timp îndelungat. Acesta poate provoca dureri de cap și migrene, deoarece nivelul de calitate a aerului din încăpere se modifică.

Plus că deshidratarea poate duce la dureri de cap.

Cu toate acestea, aparatul de aer condiționat poate avea și unele beneficii atunci când este utilizat.

Citește și: Vară 2023: Trei rețete de limonadă care te pot ajuta să treci mai ușor peste caniculă. Cine a inventat limonada?

Beneficiile aerului condiționat

Scade riscul de insolație 

Insolația nu apare numai când te expui razelor de soare, ci atunci când te expui unor temperaturi foarte ridicate. Insolația apare atunci când organismul nu mai face față căldurii și nu își mai poate regla temperatura. Aerul condiționat reduce temperatura la interior, deci scade și riscul de insolație.

Reduce simptomele specifice astmului si reacțiilor alergice 

Aparatul de aer condiționat are și capacitatea de a “dezinfecta” aerul pe care îl respirăm. Acest lucru reduce riscul de crize de astm și de declanșare a reacțiilor alergice. Întrucât ținem geamurile închise atunci când folosim aerul condiționat, bacteriile și alergenii de afară sunt ținuți departe de casă sau biroul tău.

Alte beneficii ale utilizării aerului condiționat:

- Aerul condiționat crește nivelului de confort la serviciu și în timpul liber

- Aerul condiționat îmbunătățește performanța la locul de muncă

- O temperatură scăzută reduce prezența insectelor și paraziților

- Când temperatura este optimă o persoană transpiră mai puțin și scade riscul de deshidratare

Sursă: doc.ro