Alertă pe litoral. Bacteria E. Coli a fost depistată în apele Mării Negre, pe plajele a două stațiuni

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 17 apr 2024, 04:00

Alertă pe litoral. E.Coli amenință stațiunile de pe malul Mării Negre

Sursa: romaniatv.net

Au fost identificate concentrații foarte mari de Escherichia Coli în Marea Neagră. Testele arată o concentrație de peste 1300 de unități pe zona stațiunii Năvodari. De asemenea, și stațiunea Eforie Nord este vizată.

Specialiștii au înregistrat, în această vară, cea mai mare concentrație de E. Coli în punctul Eforie NORD II – peste 7600 și în punctul NĂVODARI III – peste 1300.

Citește și: Risc de holeră în România? OMS trage un semnal de alarmă

Ce atenționări aduc medicii

Potrivit relatărilor purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, Tudorel Ene, chiar dacă valorile ating cote foarte ridicate, nu este cazul să fie întreprinse măsuri speciale.

,,Discutăm despre un episod pasager, restul probelor prelevate din zonă arată o calitate a apei bună, astfel că îmbăierea este permisă”, susține Tudorel Ene.

Medicii atenționează părinții să fie atenți la copii. Aceștia nu trebuie să înghită apă din mare, deoarece se pot contamina cu bacteria. Apa mării este bună doar pentru îmbăiere.

“Copiii trebuie supravegheați în momentul în care se îmbăiază, să nu înghită cantități mari de apă, pentru că, normal, apa este apă de îmbăiere și nu apă potabilă.

Da, deci, nu înseamnă că te îmbolnăvești dacă în timpul înotului înghiți apă, dar sunt copii care beau în cantitate mai mare și sigur că pot apărea probleme”, a explicat dr. Luiza Căruceru, de la Direcția de Sănătate Publică Constanța.

De asemenea, medicii mai arată că bacteriile apar în cantități mari în mare atunci când oamenii aruncă în apă scutece murdare, alimente alterate, sau chiar când uită să meargă la toaletele amenajate pe plajă.

Potrivit analizelor celor de la DSP Constanța, cea mai bună apă pentru îmbăiere este în stațiunile: Mamaia, Cap Aurora, Vadu și Venus.

Citește și: Cum sa ai grija de sanatatea ta vara? Asa te protejezi mai bine!

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce este E. Coli

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie Gram-negativa. Prezența acesteia este normală în intestin. Dacă încărcătura bacteriană este scazută, aceste bacterii nu cauzează instalarea niciunei afecțiuni de sănătate. Însă, multiplicarea acestora în organism creează un dezechilibru care poate genera infecții severe.

E.Coli poate produce infecții la nivelul:

Rănilor;

tractului urinar;

tractului biliar;

 tractului gastrointestinal;

sistemului respirator.

Totodată, trebuie să știm şi faptul că există anumite tulpini de E. Coli care sunt mai virulente. Acestea provoacă simptome foarte grave, care necesită tratament medicamentos, conform reginamaria.ro.

Citește și: Pericolul din spatele aerului condiționat. Cât de nocivă este utilizarea acestuia pe timpul verii?