Purtarea cravatei va fi interzisă în Afganistan. Motivul halucinant pentru care liderii afgani au luat această decizie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 27 apr 2024, 03:25

Liderii din Afganistan vor să interzică purtarea cravatei.

Sursa: pixabay.com

Liderii din Afganistan vor să interzică purtarea cravatei.

Mohammad Hashim Shaheed Wror, șeful unui serviciu guvernamental din Afganistan, cere interzicerea purtării cravatelor. Care este motivul principal?

Afganistanul cere interzicerea purtării cravatelor

Cravata pe care o poartă bărbații reprezintă religia creștină. Aceasta este unul dintre motivele principale pentru care Afganistanul vrea să interzică purtarea acestora.

Mohammad Hashim Shaheed Wror, șeful unui serviciu guvernamental însărcinat cu „ghidarea” afganilor astfel încât să respecte mai fidel principiile islamice, a declarat că „Uneori, când merg în spitale sau în alte părți, un medic musulman afgan ori un inginer poartă cravată”.

Acesta a mai precizat că simbolul cravatei „este evidentă în islam”. Mohammad Hashim a spus că „Ce este o cravată? Este crucea (creştină). Sharia (legea islamică) vă ordonă să o rupeți şi să o eliminați”.

Citește și: Ce pedeapsă riscă Mihai Hurmuz Irimia, românul care și-a înjunghiat soția de 170 de ori?

Talibanii nu au impus o regulă pentru bărbați pentru modul în care se pot îmbrăca, după ce s-au reinstalat la putere, în august 2021.

Totuși, femeile nu au voie să iasă din casă fără să fie complet acoperite.

Liderii talibanilor poartă în permanență şalvari şi tunică tradițională- shalwar kameez-, cu o vestă deasupra şi pe cap turban.  După ce aceștia au preluat puterea, hainele occidentale au început să fie utilizate tot mai rar, dar cravata și cămașa au fost purtate în continuare în anumite domenii.

De asemenea, unele administrații au încercat să impună un anumit cod vestimentar angajaților.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În deceniul de ocupație sovietică de după invazia din 1979, funcționarii au fost încurajați să poarte costum, în locul veșmintelor tradiţionale.  Fostul președinte Ashraf Ghani, care a fugit din țară după revenirea talibanilor la Kabul, în 2021, purta de cele mai multe ori costum și cravată.

Timp de 20 de ani, combatanții talibani au purtat tot hainele tradiţionale, dar după preluarea puterii forțele armate au fost dotate cu uniforme militare moderne.

Citește și: Dana Roba se întâlnește cu soțul ei pentru prima oară de la momentul atacului. ,,Nu îmi este teamă, în primul rând e Dumnezeu cu mine’’

Rolul femeii în Afganistan a fost redus considerabil

Rolul femeii în Afganistan scade considerabil, de la o săptămână la alta. Acestea nu mai au dreptul la educație, la muncă și sunt constant acuzate și excluse din viața socială.

Din păcate, rata integrării femeilor afgane în câmpul muncii a fost mult timp printre cele mai scăzute din lume. Imediat ce trupele străine au început să se retragă, situația de securitate s-a înrăutățit, iar ponderea forței de muncă feminine afgane a scăzut de la 22% în 2019 la 15% în 2021, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.

Începând cu 2021, talibanii au introdus o serie de restricții menite să înlăture implicarea femeilor din viața publică, inclusiv, să le interzică accesul la educație.

Interdicția de angajare nu numai restrânge posibilitatea femeilor de a se implica în viața socială, dar, în același timp, pune în pericol mijloacele financiare de care dispun pentru a trăi.

Spre exemplu, o femeie rămasă văduvă, care nu are dreptul să se angajeze, este nevoită să caute unele alternative pentru supraviețuire. Cele mai multe dintre acestea trăiesc din mila familiilor, în special a copiilor,  doar că prin intermediul lor nu-și pot asigura aproape nimic, pentru că veniturile sunt extrem de mici.

În ciuda declarației că vor respecta drepturile femeilor sub conducerea lor, talibanii au exclus treptat femeile din societate.

Sursă: digi24.ro

 

Taguri: