Salariul minim se majorează. De la ce dată urmează românii să primească bani în plus?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 29 apr 2024, 04:00

De la ce dată urmează românii să primească bani în plus?

Sursa: pexels.com

Aproape două milioane de români plătiți cu salariul minim pe economie ar putea câștiga mai mult din toamnă.

Guvernul României vrea să crească salariul minim, treptat, până în 2025. De la ce dată se va majora acesta?

Crește salariul minim pe economie

Guvernul României își dorește o creștere a salariului minim pe economie până în 2025, urmând ca în 2024 să atingă valoarea de 3.400 de lei. Potrivit presei din România, este luată în calcul ideea unei creșteri din această toamnă, mai devreme cu jumătate de an decât s-a speculat.

Conform unui sondaj, această veste îi determină pe antreprenori să caute soluții precum majorarea prețurilor, reducerea personalului sau chiar închiderea afacerilor.

Citește și: Atenție pensionari: Ce se va întâmpla cu punctul de pensie? Sorina Bucur-Oprescu: “…noul cadru normativ cu privire la pensii trebuie să fie finalizat până în noiembrie.”

Cea mai mare creștere salarială a înregistrat-o, în acest an, domeniul construcțiilor.

Implementarea venitului minim european până în 2024 este o prioritate pentru România, care, deși a crescut salariul minim în ultimii ani, se află încă în coada clasamentului european la acest capitol.

Toamna ar putea aduce venituri mai mari pentru mai mult de o treime dintre angajații români.

Salariul minim este de 3.000 de lei în prezent

În prezent salariul minim este de de 3.000

de lei (valoarea general aplicabilă) și unul de 4.000 de lei (în sectorul construcțiilor), precum și un beneficiu de netaxare la salariul de 3.000 de lei care se aplică tot anul acesta atâta timp cât nivelul salarial rămâne neschimbat – mai exact, angajatorii plătesc pentru brutul de 3.000 de lei taxe salariale ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Totuși, după cum ni se arată în programul de guvernare, salariul minim ar trebui să crească semnificativ până în 2025, întrucât în legislația internă va fi transpusă directiva ce prevede ca salariul minim brut garantat în plată să reprezinte 50% din salariul mediu brut. 

Planul din programul de guvernare este ca salariul minim brut în 2024 să ajungă la 3.900 de lei (acordat în două tranșe), ceea ce ar însemna că până la final de 2024 avem o creștere de aproape o treime față de valoarea cu care a debutat anul acesta, iar în construcții, salariul minim ar

ajunge în 2024 la 4.500 de lei, la fel și în sectorul agroalimentar, unde acum minimul e tot de 3.000 de lei (se are în vedere și reducerea decalajelor regionale cu 15% până la sfârșitul anului 2024).

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu normă întreagă și cu un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar, ceea ce înseamnă că nici un salariu brut nu va mai trebui să fie sub 4.100

de lei.

Citește și: Crește valoarea tichetelor de masă, de la 1 august, la 35 de lei. Persoanele cu diagnostice grave vor primi sprijin din partea Guvernului

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim ar trebui să ajungă la 3.750 de lei. Mai exact, ar însemna că Guvernul se apropie tot mai mult de valoarea propusă în programul de guvernare, adică 3.900 de lei la final de 2024, trebuind doar să mai avem o creștere pe finalul anului viitor. Dacă nu vom mai înregistra nicio creștere anul acesta, cel mai probabil vom asista la două creșteri semnificative anul viitor.

Potrivit unui sondaj CNIPMMR, antreprenorii au declarat că vor fi nevoiți să recurgă la creșterea prețurilor, la reducerea schemei de personal ori diminuarea activității și reducerea programului de lucru, însă au fost printre respondenți și unii care au declarat că vor închide activitatea. Totuși, ca și soluție pentru echilibrarea situației ar fi regândirea nivelului de taxare a muncii, netaxarea diferenței pe care ar trebui să o aplice, precum și impozitarea progresivă a salariilor.

Sursă: romaniatv.ro