"Noi nu acceptăm nimic din toate astea!" - peste 170 000 protesteaza in Israel

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 09 oct 2023, 10:33

Protestele în masă din Israel continuă, din nou zeci de mii de manifestanți au ieșit în stradă. Aceștia se opun celei mai controversate părți a reformei

Sursa: Captură YouTube

Protestele în masă din Israel continuă, din nou zeci de mii de manifestanți au ieșit în stradă. Aceștia se opun celei mai controversate părți a reformei

Protestele în masă din Israel continuă, din nou zeci de mii de manifestanți au ieșit în stradă. Aceștia se opun celei mai controversate părți a reformei judiciare, clauza de adecvare. La câteva zile după aprobarea unui element central al controversatei reforme judiciare, în Israel au avut loc din nou proteste în masă împotriva guvernului premierului Benjamin Netanyahu. Zeci de mii de manifestanți au ieșit în stradă numai în Tel Aviv, în cursul serii, fluturând steaguri israeliene.


Poliția israeliană nu a oferit cifre oficiale cu privire la numărul participanților la proteste. Potrivit televiziunii israeliene, peste 170.000 de persoane au luat parte la mitingul din Tel Aviv.

O parte a reformei a fost adoptată

Luni, parlamentul israelian adoptase așa-numita clauză de adecvare cu voturile tuturor celor 64 de membri ai majorității guvernamentale religioase de dreapta. De acum înainte, aceasta va lipsi Curtea Supremă de posibilitatea de a califica deciziile guvernamentale ca fiind "nerezonabile" și de a le anula.

Opozanții reformei au însoțit votul parlamentar cu proteste masive. Numeroase persoane au fost arestate, iar la Tel Aviv poliția a folosit tunuri cu apă.
După noi proteste joi, opozanții reformei judiciare făcuseră apel la noi proteste la nivel național pentru sâmbătă- din orașul Haifa, în nordul țării, până la Eilat, la Marea Roșie. "Refuzăm să servim o dictatură", scria pe o pancartă la Tel Aviv. "Nu acceptăm nimic din toate acestea", a declarat Itay Amram, în vârstă de 27 de ani, referindu-se la reforma judiciară.
Protestatara Lotem Pinchover, care a participat la mitingul din Ierusalim înfășurată într-un steag israelian, a declarat că s-a simțit "cu inima frântă și neajutorată" după votul parlamentar de luni. "Mi-e foarte teamă de ceea ce se întâmplă acum în Israel și sunt foarte îngrijorată pentru viitorul fiicei mele", a adăugat femeia în vârstă de 40 de ani.

Se teme o slăbire masivă a sistemului judiciar

Clauza de adecvare este una dintre cele mai controversate părți ale reformei judiciare. Aceasta vizează limitarea puterilor sistemului judiciar și ale Curții Supreme și consolidarea poziției parlamentului și a prim-ministrului.Criticii se tem pentru democrația din Israel ca urmare a slăbirii sistemului judiciar. Susținătorii, pe de altă parte, susțin că aceasta va restabili echilibrul în separarea puterilor.Reforma judiciară divizează populația israeliană. De mai bine de o jumătate de an, oameni din întregul spectru social protestează împotriva planului.

"Refuzăm să servim o dictatură", avertiza o pancartă ținută de un manifestant la Tel Aviv.

Deși nu a fost disponibilă o cifră oficială a participării, postul israelian Channel 13 a estimat că peste 170.000 de persoane au ieșit în oraș. Înfășurată într-un steag israelian la Ierusalim, în apropiere de locuința premierului, Lotem Pinchover a declarat că s-a simțit "cu inima frântă, neajutorată" după votul de luni.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Sunt foarte speriată de ceea ce se întâmplă acum în Israel și sunt foarte îngrijorată de viitorul fiicei mele", a declarat această academiciană în vârstă de 40 de ani.

Lunile de proteste de când a fost dezvăluit pachetul judiciar în ianuarie- inclusiv unele în sprijinul guvernului- au dus la temeri legate de fisuri tot mai mari în cadrul societății israeliene. Aflată la un stand de "prim ajutor psihologic" pentru protestatarii din Ierusalim, terapeutul Pnina Manes a declarat că situația "sfâșie familiile".

"A început să se simtă- și este foarte trist pentru mine să spun acest lucru- ca și cum ar fi două grupuri diferite" în societatea israeliană, a declarat femeia de 59 de ani.

În această săptămână au fost depuse mai multe petiții la Curtea Supremă împotriva votului de luni, audierile urmând să aibă loc în septembrie. Pachetul de reformă mai larg include ambiții de a acorda guvernului un cuvânt mai important în numirea judecătorilor, precum și de a retrograda statutul consilierilor juridici atașați miniștrilor. Procesul legislativ este în prezent suspendat din cauza vacanței de vară a parlamentului, Netanyahu promițând deschidere în negocierile privind viitoarele măsuri. Șefii opoziției rămân sceptici în privința discuțiilor cu guvernul, o coaliție care include și partide de extremă dreapta și partide evreiești ultraortodoxe, după ce dialogul anterior a eșuat.

Citește și: 150 000 de persoane protestează împotriva reformei judiciare in Israel

Citește și: Moldova: Negocierile cu UE și propaganda rusă

Citește și: Peste 160 000 protestează împotriva reformei judiciare in Israel!