Wall Street pare brusc încrezător că America va evita o recesiune!

Autor: Bogdan Frațilă

Acțiunile ciclice, care tind să crească și să scadă odată cu economia, sunt în creștere, acesta fiind cel mai recent semn că investitorii devin mai optimiști

Sursa: PixaBay

Acțiunile ciclice, care tind să crească și să scadă odată cu economia, sunt în creștere, acesta fiind cel mai recent semn că investitorii devin mai optimiști

Acțiunile ciclice, care tind să crească și să scadă odată cu economia, sunt în creștere, acesta fiind cel mai recent semn că investitorii devin mai optimiști cu privire la posibilitatea unei "aterizări ușoare", adică fără recesiune.
Indicele Dow Jones Industrial Average a câștigat 3,2% în această lună, depășind S&P 500 și Nasdaq Composite. Indicele blue-chip a înregistrat miercuri cea mai lungă serie de creșteri zilnice din 1987 și cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

Incetinirea inflatiei?

Câștigurile Dow Jones sugerează că investitorii încep să cumpere acțiuni mai sensibile la economie, în condițiile în care datele recente arată o încetinire a inflației. Acest lucru, la rândul său, indică faptul că devin din ce în ce mai optimiști că economia ar putea evita o recesiune.
Înțelepciunea convențională de pe Wall Street spune că câștigurile din indicele blue-chip tind să preceadă creșterile de pe întreaga piață.

Raliul oferă, de asemenea, un nou sprijin pentru faptul că investitorii nu mai cumpără doar acțiuni din sectorul Big Tech.
"Este un lucru bun faptul că vedeți amploare, pentru că acesta este singurul lucru care a lipsit acestei piețe în tot acest timp", a declarat Adam Phillips, director general de strategie de portofoliu la EP Wealth Advisors.
Indicele Dow Jones Transport Average, un indice de 20 de acțiuni care include companii feroviare, de camioane, companii aeriene și de transport de marfă, a câștigat 24% în acest an.
Acest lucru a depășit indicele blue-chip, în creștere cu 7%, și indicele general S&P 500, care a crescut cu 19%.
Acesta este un semn bun pentru economie, deoarece indică faptul că consumatorii continuă să cheltuiască atât pentru bunuri, cât și pentru călătorii, chiar și în condițiile în care Rezerva Federală restrânge economia.
Acțiunile companiei de căi ferate Union Pacific Corporation au câștigat aproximativ 16% în această lună, compania de închiriere de camioane Ryder System a crescut cu 16%, iar expeditorul Old Dominion Freight Line a câștigat 14%.

Cu toate acestea, investitorii nu au ieșit încă din impas. Miercuri, Fed a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct și nu a scos din discuție posibilitatea unei noi majorări a ratelor în acest an.
Unii indicatori de piață sugerează, de asemenea, că o recesiune ar putea fi încă la orizont. Modelul de probabilitate de recesiune al Rezervei Federale din New York, care urmărește diferențele dintre randamentele titlurilor de Trezorerie pe 3 luni și pe 10 ani, indică un procent de 67% ca economia SUA să intre în recesiune până în iunie 2024.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Fed majorează ratele cu un sfert de punct

Rezerva Federală a majorat miercuri rata dobânzii de referință pentru împrumuturi cu un sfert de punct, împingând dobânzile la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, relatează colegul meu

Bryan Mena. Aceasta marchează cea de-a 11-a majorare a băncii centrale de când a început campania agresivă împotriva inflației anul trecut. Luna trecută, Fed a făcut o pauză în majorarea ratelor pentru a evalua starea economiei, după ce trei bănci regionale s-au prăbușit la începutul anului.
Oficialii Fed se așteaptă la încă o majorare a ratelor în acest an, potrivit ultimului lor set de proiecții.
"Pentru a determina gradul de fermitate suplimentară a politicii monetare care ar putea fi adecvat pentru a readuce inflația la 2% în timp, Comitetul va lua în considerare înăsprirea cumulativă a politicii monetare, decalajele cu care politica monetară afectează activitatea economică și inflația, precum și evoluțiile economice și financiare", se arată în comunicatul Fed.

Citește și: Ce se anunță săptămâna aceasta pentru Wall Street și Bursa Americana?

Citește și: Indicele Nasdaq-100 primește o transformare

Citește și: Veniturile Tesla au ajuns la 2,7 miliarde de dolari, datorită creșterii vânzărilor!