Cum s-au schimbat așteptările pe bursa în acest an pe Wall Street?

Autor: Bogdan Frațilă

Piața bursieră a rămas remarcabil de rezistentă în acest an, spre surprinderea multora de pe Wall Street

Sursa: PixaBay

Piața bursieră a rămas remarcabil de rezistentă în acest an, spre surprinderea multora de pe Wall Street

Piața bursieră a rămas remarcabil de rezistentă în acest an, spre surprinderea multora de pe Wall Street. Pe măsură ce economia și piața continuă să meargă bine, așteptările unor investitori pentru ceea ce va urma se schimbă.

Recesiune?

În acest an, indicele general S&P 500 a crescut cu 18%, Dow Jones Industrial Average a câștigat 6%, iar Nasdaq Composite a urcat cu 34%.

Acest lucru vine după un an în care S&P 500 a scăzut cu 19%, împins în jos de inflația persistentă, de majorările de dobândă ale Rezervei Federale, de tensiunile geopolitice și de temerile legate de recesiune. În timp ce raliul din acest an a fost condus în principal de așa-numiții Șapte Magnifici- Nvidia, Apple, Alphabet, Meta Platforms, Amazon, Microsoft și Tesla- mai multe acțiuni s-au alăturat creșterii în ultimele săptămâni, oferind sprijin pentru longevitatea raliului.

Datele de răcire a inflației, coroborate cu o piață a muncii mai slabă, dar încă puternică, au sporit speranțele investitorilor că Fed ar putea reuși să continue să reducă inflația fără a declanșa o recesiune. Acest lucru este departe de începutul acestui an, când piața forței de muncă era foarte fierbinte, inflația rămânea cu mult peste ținta de 2% a Fed, traiectoria ratei dobânzii băncii centrale era și mai neclară, iar investitorii nu aveau nicio idee despre prăbușirea a trei bănci regionale.

Perspectivele noi

Așadar, cum s-au schimbat perspectivele pentru acțiuni de la începutul acestui an?

Before the Bell a vorbit cu Lori Van Dusen, fondator și director executiv al LVW Advisors, pentru a discuta. Acest interviu a fost editat pentru lungime și claritate.

Before the Bell: Care au fost așteptările dumneavoastră privind piața la începutul acestui an și cum s-au schimbat acestea?

Lori Van Dusen: Când te uiți la ceea ce s-a întâmplat pe piață la suprafață, cred că toată lumea știe că a fost o piață foarte bună, în special în SUA, dar a fost, de asemenea, o piață foarte concentrată în jurul acestor șapte acțiuni. Iar ceea ce se întâmplă acum este că piața se lărgește după o mulțime de parametri, ceea ce este de fapt sănătos.

Nu am fost excesiv de precauți la începutul acestui an, dar nici nu ne-am spus: "Hei, va fi o piață grozavă", pentru că trebuia să fim îngrijorați de locul în care ne aflăm în ciclul de înăsprire și nimeni nu știa cu adevărat. Iar atunci când vântul nu bate la ușă, nu vrei să-ți mărești expunerea la acțiuni.

Pentru mine, este vorba despre o mână de lucruri pe care trebuie să le urmărim.

Este vorba despre ceea ce face Fed. Este vorba despre politică. Totul se referă la câștiguri. Și apoi, totul ține de sentiment.

Este corect să spunem că sunteți mai optimist acum?

Sunt mai constructiv, pentru că la începutul acestui an nu era foarte clar unde ne aflam în ciclul de înăsprire sau unde va ajunge inflația. Dar am văzut cu siguranță că ceea ce a făcut Fed funcționează și că există posibilitatea unei aterizări ușoare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat în cariera mea este să nu mă lupt niciodată cu Fed, indiferent de situație: Nu te lupți cu Fed când ai vântul în spate, iar când îți stă în față, nu fi prea optimist.

Există oportunități reale sub suprafața a ceea ce a condus piața până acum. Nimic nu se duce la cer la nesfârșit, dar cred că dedesubt este o altă poveste.

Care sunt unele dintre oportunitățile pe care le vedeți?

Ne place selecția de acțiuni și cele cu capitalizare mică și medie. Iar în acest stadiu, cam asta e ceea ce vrei să deții, dacă nu intri într-o recesiune majoră. Vrei să deții credite. Vrei să-ți extinzi durata chiar acum.

Extinderea mai largă și rotația dinspre tehnologie către ciclice are loc deoarece cred că există o acceptare generală a ideii că este posibilă o aterizare ușoară. Și cred că acesta este motivul pentru care piața se lărgește și, în general, participanții de pe piață sunt mai constructivi și își iau câștigurile în tehnologie și se rotesc. Asta este destul de inteligent.

Există riscuri de depreciere a creșterii tehnologice din acest an?

Tot ceea ce este legat de inteligența artificială este prematur.

Dacă nu cumperi pe baza fundamentelor și a cunoștințelor despre ceva, probabil că o să ți se dea peste cap.

Trebuie să te bazezi pe câștigurile reale, pe creșterea câștigurilor, pe previziuni și să te uiți la toate elementele de bază ale investițiilor. Ori de câte ori cumpărați ceva care nu este încă real, este ca și cum ați merge la Las Vegas.

Nu cred că aceste acțiuni se vor prăbuși sau că vor renunța la toate creșterile lor. Cred că, din punct de vedere fundamental, sunt companii grozave, dar nu cred că liderii lor vor continua.

Citește și: Wall Street pare brusc încrezător că America va evita o recesiune!

Citește și: De ce Microsoft a redevenit cea mai valoroasă companie din lume?

Citește și: Wall Street devine iar bullish! Economia se redreseaza sau e temporar?