UPDATE Live Ziua 527 de război în Ucraina: Rusia se pregătește de un atac important

Autor: Bianca Vidoi

Live Ziua 527 de război în Ucraina

Sursa: Facebook Володимир Зеленський

Baza navală ce se afla în apropierea portului Novorossiisk de la Marea Neagră a fost atacată de ucrainieni, astfel fiind atacat un punct important pentru exporturile rusești.

Drone ucrainene au atacat o bază navală ce se afla în apropierea portului Novorossiisk de la Marea Neagră, iar punctul prin care exporturile rusești funcționa a fost astfel distrus, alături de mai multe nave.

Citește și: Generalul din Niger va discuta cu junta militară Wagner. Ce se întâmplă în aceste momente după lovitura de stat

Rusia pregătește un atac important

Serviciile de securitate ale Ucrainei avertizează că Rusia se pregătește să organizeze un atac cu „steagul fals” la rafinăria de petrol Mozyr din Belarus. Folosind forțele militare și de informații deghizate în mercenari ai Grupului Wagner, Moscova va efectua atacul pentru a da vina pe „sabotorii ucraineni”. 

„Rusia intenționează să acuze Ucraina de ceea ce a făcut pentru a încerca din nou să atragă Minsk în războiul pe scară largă împotriva statului nostru”, au spus aceștia într-un comunicat.

Serviciile de securitate au adăugat că afirmația lor se bazează pe informații obținute din mai multe surse, inclusiv un militar rus capturat.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O bază navală rusă a fost atacată în această dimineață

O bază navală rusă în apropiere de portul Novorossiisk de la Marea Neagră a fost atacată vineri dimineață de către soldații ucrainieni, iar atacul pregătit de aceștia i-a determinat pe reprezentanții portului Novorossiisk să oprească temporar toate mișcările de nave. Mai mulți utilizatori ai rețelelor de socializare rusești au anunțat că s-au auzit explozii și focuri de armă, iar dacă aceste lucruri sunt raportate ca fiind adevărate, atunci acest atac va fi primul atac ucrainean asupra unuia dintre principalele porturi comerciale ale Rusiei.

După atacul ce a avut loc în această dimineață, administrația portului a interzis temporar orice mișcare a navelor, însă navele sau instalațiile ce nu au fost avariate de atacuri își continuă încărcările de petrol. Portul ce a fost atacat de armata ucrainiană este unul dintre cele mai mari din Marea Neagră. 

Citește și: UPDATE Live Ziua 526 de război în Ucraina: Norvegia este pe lista statelor „neprietenoase”

Crimeea a fost atacată

10 drone ucrainene care încercau să atace teritoriul Crimeei au fost doborâte în această dimineață de către sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei. Alături de aceste 10 drone se mai aflau și alte trei drone au fost neutralizate „prin război electronic”, a declarat Ministerul rus al Apărării. În urma atacului ce a avut loc în această dimineață, nicio persoană nu a fost rănită, iar pagubele materiale nu au fost provocate.

Liderii africani implicați în discuțiile de pace asupra Ucrainei au cerut deblocarea exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte pentru a relua acordul cu cereale la Marea Neagră. Grupul a cerut, de asemenea, Națiunilor Unite să ia măsuri pentru a elibera 200.000 de tone de îngrășăminte rusești blocate în porturile Uniunii Europene, a declarat Vincent Magwenya, purtătorul de cuvânt al președintelui Africii de Sud Cyril Ramaphosa, relatează theguardian.com

Citește și: Update Live Ziua 525 de război în Ucraina: Mai multe atacuri rusești au avut loc asupra porturilor din Ucraina. Rusia răspunde valului de atacuri ucrainene care au avut loc în weekend