Iulian Gherguț a fost eliberat şi adus în ţară. Klaus Iohannis: „Salut eliberarea cetăţeanului român răpit în Burkina Faso”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 09 mai 2024, 04:40

Iulian Gherguț a fost eliberat şi a ajuns în ţară. Klaus Iohannis: „Salut eliberarea cetăţeanului român răpit în Burkina Faso”

Sursa: BZI/Știrile KanalD

Povestea tragică a lui Iulian Gherguț, românul răpit în Africa, a luat sfârșit. După 8 ani, bărbatul a fost în sfârșit eliberat și se va întoarce la familia sa din România.

Iulian Gherguț a fost luat ostatic în Burkina Faso în urmă cu opt ani, în 2015, iar acum Ministerul Afacerilor Externe a transmis cea mai bună veste și anume că bărbatul a fost adus, în cele din urmă, adus în ţară.

Iulian Gherguț a fost răpit în 2015, în Burkina Faso

Iulian Gherguț este din Neamț, iar ultimii opt ani din viața sa au fost privați de libertate și, totodată, de familia din România.

Pe 4 aprilie 2015, pe când acesta lucra la paza unei mine de mangan, a fost luat ostatic de o grupare islamistă şi a fost ţinut captiv de teroriștii din Al Qaida Maghreb, după ce a căzut într-o ambuscadă.

Citește și: Inregistrare-soc pe masa Guvernului tarii noastre! O grupare terorista revendica rapirea romanului Iulian Gherghut

Atunci, românul a fost luat ostatic, iar șoferul și paznicul care îl însoţeau au fost răniți.

Răpitorii au crezut inițial că au luat ostatic un cetățean francez, nu un român.

Bărbatul a fost dus în Mali, iar pe 19 mai, gruparea teroristă Al-Mourabitoun avea să anunțe că Iulian Gherguț este în mâinile lor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Timp de opt ani, bărbatul a stat departe de familie, iar încercările statului român de a-l aduce înapoi în țară au fost eșuate.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că Iulian Gherguț a fost eliberat și se află deja, în siguranță, pe teritoriul României. MAE amintește că aducerea în țară a cetățeanului  Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională.

Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe folosește adresează mulțumiri în numele autorităților române, a tuturor partenerilor externi și nu în ultimul rând autorităților marocane, pentru tot efortul depus și sprijinul acordat aducerii românului în țara natală, după nu mai mult, nici mai puțin de opt ani de zile.

Citește și: Klaus Iohannis, apel la autorități după ce patru oameni s-au stins din viață în urma fenomenelor meteo extreme din România

Preşedintele Iohannis a transmis și el un mesaj în acest context, adăugând felicitări și laude instituțiilor române pentru tot acest efort și demers care au contribuit la aducerea lui Iulian înapoi alături de familie.

„Salut eliberarea cetăţeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituţiilor române implicate pentru eforturile permanente şi mulţumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil",  a scris Klaus Iohannis miercuri, pe pagina sa de Twitter.