Deși colesterolul este necesar pentru funcționarea corectă a organismului nostru, atunci când acesta este ridicat ne poate provoca probleme grave de sănătate, precum un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Citește și: Prăjitură delicioasă cu mure. De ce să consumi aceste fructe pe perioada verii?
Care sunt cele mai bune fructe pentru colesterol?
Vara este anotimpul în care oamenii sunt tentați de fel și fel de bombe calorice, precum grătarul, însă există câteva fructe și legume specifice acestui anotimp care pot reduce colesterolul mărit din sânge. Colesterolul mărit este adesea prima cauză a mai multor probleme cardiovasculare, fiind și un factor principal pentru un posibil accident vascular cerebral.
Mai multe fructe ce se fac vara îi ajută pe cei ce au colesterolul mărit, iar unele dintre aceste fructe au și alte beneficii pentru sănătatea noastră, cum ar fi susținerea sănătății inimii și contribuția la menținerea hidratării interne.
Zmeura este un fruct consumat adesea pentru reducerea colesterolului, însă acesta are în componența ei și substanțe nutritive antioxidante, cum sunt manganul și vitamina C. Avocadoul este cunoscut pentru sațietatea pe care acesta o are, având în componența sa mai mulți acizi grași mono-nesaturați, însă acest fruct are la bază și o sursă ideală de vitamina E și vitamina C, nutrienți ce pot preveni îngustarea arterelor și depunerea de aterom pe artere.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citește și: Cum sa ai grija de sanatatea ta vara? Asa te protejezi mai bine!
Cum să reduci colesterolul?
Potrivit datelor oferite de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, aproximativ 38% dintre adulți și 7% dintre copii au colesterolul ridicat, iar aceștia recomandă ca persoanele ce se luptă cu această problemă să țină o dietă specială, care să se bazeze pe consumul de fructe și legume. Scăderea colesterolului nu se poate face brusc, acesta este un proces ce trebuie realizat treptat, cu ajutorul recomandărilor făcute de medici.
Dieta pe care oamenii de specialitate o recomandă este bazată pe consumul fructelor și al legumelor, alături de cereale integrale, dar și pe limitarea cantităților de sare, zahăr, alimente procesate, carne roșie. Grăsimile nu trebuie să fie excluse complet din mesele noastre zilnice, însă trebuie să fim atenți să consumăm grăsimi sănătoase, ce se găsesc în nuci, semințe și uleiuri vegetale.
Putem înlocui carnea de porc cu pește sau carnea de pui de curte, iar dacă vrem să eliminăm carnea din alimentația noastră putem prelua proteine din fasolea de diferite tipuri.
Nici atunci când vorbim despre lactate trebuie să fim mai atenți deoarece acestea trebuie să fie degresate sau cu un procent foarte mic de grăsimi, relatează doc.ro .Citește și: De ce este bine să consumăm sfeclă roșie? Iată ce beneficii are pentru organismul nostru