Românce descoperite într-o rețea de traficanți de nou-născuți, din Grecia. Acestea erau folosite ca mame surogat

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 11 aug 2023, 12:09

A izbucnit un scandal de proporții în Grecia, în urma depistării unei rețele de traficanți de bebeluși

Sursa: Pexels.com

În Grecia a fost depistată și, ulterior, destructurată o amplă rețea care se ocupa cu traficul de bebeluși. În rețea erau implicate și zeci de românce, care erau exploatate pentru prelevare de ovule.

Pe teritoriul insulei Creta, poliția elenă a arestat nouă persoane, printre care se afla și o femeie de naționalitate română. Alte două femei sunt urmărite la nivel internațional.

Citește și: O grupare infracțională a fost reținută de polițiștii din Mureș! Ce metodă foloseau suspecții ca să jefuiască oamenii

Care era activitatea rețelei de traficanți

Membrii respectivei grupări sunt acuzați de elaborarea unei rețele de trafic de persoane la nivel internațional.

Acestea erau abuzate pentru a fi folosite ca mame surogat sau pentru prelevare de ovule, în mod ilegal.

Presa din Grecia relatează că au fost identificate, în Creta, zeci de tinere traficate ce proveneau din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Albania și Georgia. Acestea au fost găsite însărcinate.

Conform autorităților, un bebeluș valora între 70.000 și 120.000 de euro, iar clienții erau cupluri de persoane de același sex, bărbați singuri sau cupluri care nu puteau face copii și care nu corespundeau condițiilor pentru fertilizare in vitro.

Reprezentanții Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică, care au contribuit, alături de INTERPOL, la decimarea acestei rețele, susțin că membrii grupării sunt puși sub acuzare pentru cel puțin zece infracțiuni:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • constituirea și aderarea la un grup infracțional organizat;
  • trafic de persoane;
  • mediere pentru adopția ilegală a unui minor;
  • încălcări ale legii privind punerea în aplicare a reproducerii asistate medical;
  • infracțiuni împotriva familiei;
  • înșelarea pacienților cu proceduri medicale false;
  • fraudă;
  • fals în acte publice;
  • vătămare fizică;
  • încălcarea legislației privind medicația.

Citește și: „Identificarea tardivă a victimei”. Șeful Poliției Caracal și alți trei agenți au fost trimiși în judecată pentru modul în care au intervenit în cazul Alexandrei Măceșanu

Care era componența rețelei 

Liderul grupării infracționale era un reputat medic ginecolog, în vârstă de 73 de ani din Chania, Grecia. Acesta folosea ca acoperire o clinică medicală, iar intermediarii adopțiilor ilegale erau chiar cei din personalul clinicii.

De asemenea, rețeaua avea în componență și trei „brokeri” (intermediare – n.red.) care lucrau în Atena, Salonic și în România. Sarcina lor era de a racola femei, predominant, din țările balcanice și din Europa Estică, și de a le determina să conlucreze cu rețeaua în schimbul unei anumite sume de bani.

„Era o femeie din România care lucra în acest centru. Aceasta avea toate legăturile cu România – Atena și România – Salonic. Mai erau alți doi intermediari, unul în Salonic și unul în România, care găseau femeile și le aduceau – din România la Salonic și din Salonic la Chania cu toate cheltuielile plătite”, potrivit declarațiilor unor surse din anchetă pentru presa elenă.

Așadar, rolul angajatei românce de la clinica medicului ginecolog era acela de prelua femeile și, împreună cu alți membri ai grupării, avea grijă de ele, asigurându-le mâncare, cazare și îngrijiri medicale, până la naștere.

„Dar, în cele din urmă, nu le-au dat banii pe care i-au promis. Au profitat de ele. Li se dădea o sumă lunară cuprinsă între 300 și 600 de euro, în funcție de ceea ce făceau. Unele femei nu au devenit mame surogat, ci au donat ovule, material genetic, de care medicii se foloseau să insemineze alte femei”, au susținut aceleași surse.

Citește și: Artista internațională, Paris Hilton, a anunțat nașterea primului său copil