Rezervele de gaze ale UE ajung la 90% înainte de termenul limită din noiembrie

Autor: Bogdan Frațilă

Comisia Europeană estimează că blocul comunitar dispune în prezent de suficient gaz pentru a acoperi o treime din necesarul său de iarnă

Sursa: PixaBay

Comisia Europeană estimează că blocul comunitar dispune în prezent de suficient gaz pentru a acoperi o treime din necesarul său de iarnă

Comisia Europeană estimează că blocul comunitar dispune în prezent de suficient gaz pentru a acoperi o treime din necesarul său de iarnă. Potrivit acesteia, piața energetică a UE se află într-o poziție mult mai stabilă decât în această perioadă a anului trecut. Rezervele de gaze naturale din Uniunea Europeană sunt umplute la 90% din capacitatea lor cu mult înainte de data limită de 1 noiembrie, a anunțat vineri Comisia Europeană.

Stocul aproape pregatit

Nivelurile de stocare a gazelor au ajuns la 1.024 TWh, adică 90,12% din capacitatea de stocare, echivalentul a puțin peste 93 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, se arată într-un comunicat al Comisiei.
"Piața energetică a UE se află într-o poziție mult mai stabilă decât era anul trecut pe vremea aceasta", a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, amintind de vara anului 2022, când invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la energie.


Ea a adăugat că UE este "bine pregătită pentru iarnă", dar investițiile în energie regenerabilă și eficiență energetică ar putea consolida și mai mult poziția UE.
Comisia estimează că, cu 90% din depozite pline, UE va avea suficient gaz pentru a acoperi o treime din nevoile sale de iarnă. Cu toate acestea, nivelurile diferă în funcție de fiecare țară din UE. Spania are 99% din capacitate plină, în timp ce Franța are 83%, iar Letonia 77%.
În Germania, nivelul este de aproximativ 92%.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

UE supraviețuiește fără gaz rusesc

După ce invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a declanșat o criză energetică în Europa, UE a luat măsuri pentru a fi mai bine pregătită pentru iarnă, când cererea de energie atinge cote maxime.
Aceasta a inclus un regulament privind stocarea gazelor care a stabilit un obiectiv obligatoriu al UE de umplere a instalațiilor de stocare în proporție de 90% până la data de 1 noiembrie a fiecărui an.

De asemenea, țările membre ale UE s-au angajat să reducă consumul de gaze cu 15% între luna aprilie a acestui an și sfârșitul lunii martie 2024.
Simson a avertizat că prețurile gazelor rămân "sensibile". Comisia va continua să monitorizeze situația, a spus ea.
Înainte ca Moscova să își lanseze invazia în februarie 2022, Rusia reprezenta aproape jumătate din importurile de gaze naturale ale UE. Deși gazul rusesc nu face obiectul sancțiunilor UE, livrările sale către UE au scăzut sub 10%, deoarece Moscova a închis robinetele.

Inițial, această măsură a dus la creșterea prețurilor la energie la jumătatea anului 2022, dar acestea au scăzut brusc până la sfârșitul anului, deoarece Europa a beneficiat de o iarnă blândă, iar mai mult gaz a fost importat din SUA și Orientul Mijlociu.

Citește și: Falimentul Evergrande e începutul crizei imobiliare din China?

Citește și: Rubla își pierde dramatic din valoare!

Citește și: UE vede un boom al energiei geotermale!