În urma majorării, pensia minimă ar urma să ajungă la suma de 1.350 de lei, de la 1.125 de lei. Guvernul Ciolacu poartă negocieri la Bruxelles în acest sens, decizia finală urmând să fie luată la sfârșitul lunii.
Punctul de pensie va crește de la 1.785 lei la 2.142 lei
Pentru ca majorările să aibă loc la începutul anului viitor, Guvernul trebuie să găsească soluții pentru finanțarea acestora.
Citește și: S-a făcut anunțul mult așteptat de pensionari! Cu cât se vor mări pensiile?
“Deși există un mecanism clar prevăzut în lege pentru indexarea pensiilor, este prematur să discutăm despre aceste schimbări începând cu 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, se preconizează că mecanismul va acoperi inflația și creșterea salariului mediu brut, astfel încât pensiile să fie corelate cu necesitățile din sistem”, a susținut președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, la RomâniaTV.
Citește și: Au fost virați banii pe cardurile pentru alimente! Marcel Ciolacu anunță că: „Măsura va continua şi în 2024”
Daniel Baciu a declarat că prin acest mod se vor elimina inechitățile inexistente, însă acest lucru va necesita un efort suplimentar din partea guvernanților. Însă va fi nevoie de găsirea unor soluții pentru asigurarea unui nivel de trai decent pentru pensionarii din România.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Noua Lege a pensiilor va fi gata la începutul anului viitor
Ministrul Muncii a declarat că Noua lege a pensiilor va fi gata până la data de 1 ianuarie 2024, iar odată cu noua lege vor avea loc și unele majorări.
Pensiile ar urma să crească cu până la 16,4%.Citește și: Anunț pentru pensionari! S-ar putea ca pensiile să nu fie majorate la data stabilită de guvernanți
“Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public”, a spus Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.
Reprezentanții Guvernului susține că această întârziere a creșterii pensiilor este datorată ratei inflației. În același timp, guvernanții au adăugat faptul că voucherele pentru energie reprezintă o cheltuială în plus la buget.
Citește și: Cu ce vor fi înlocuite tichetele de masă ale angajaților. Se anunță noi beneficii pentru angajați
„Cardurile pentru plata energiei, prima tranșă a intrat în februarie, în septembrie va intra cea de-a doua tranșă. Sunt peste 4 milioane de români care așteaptă acești bani. Și suplimentul la pensie pe octombrie se va da. Românii care beneficiază de aceste ajutoare, cei cu pensia mai mică de 1.500 de lei primesc 400 de lei, a doua tranșă va fi până la sfârșitul lunii octombrie”, a susținut Marcel Ciolacu.