Update Live Ziua 545 de război în Ucraina: România este împinsă în războiul din Ucraina de trupele străine aflate în țară

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 mai 2024, 00:10

Rusia a anunțat că a „distrus”, în ajun, în Marea Neagră, o navă de recunoaștere a armatei ucrainene.

Sursa: https://web.facebook.com/zelenskiy.official

Polonia urmează să achiziționeze 100 de elicoptere Apache din Statele Unite.

SUA a aprobat contractul prin care urmează să îi vândă Poloniei o sută de elicoptere Apache.

Ajutorul dat Ucrainei ar putea împinge România la război

Conform unor dezinformări lansate de Moscova, România ar putea ajunge în război din cauza ajutorului oferit Ucrainei.

Astfel că, potrivit unui comunicat lansat de asociația civică „Mișcarea pentru PACE”: „Pe data de 6 august va avea loc în multe țări inclusiv în România, comemorarea milioanelor de pierderi umane pe parcursul istoriei, bombardamente inutile, devastatoare și genocidale.

Pentru a aminti lumii că războiul nuclear trebuie interzis, pentru a opri înarmarea, pentru a împiedica începerea unui al 3-lea război mondial, Humanity for Peace a declanșat o mobilizare internațională, în fața căreia România a răspuns „prezent.” Noi, românii suntem deja expuși unui mare pericol din cauza unei guvernări corupte care după ce a adus țara în faliment, fără aprobarea poporului a aprobat (cf. Ord. MApN nr. M.192/2022) intrarea pe teritoriul României a oricăror forțe armate străine care să se cantoneze în România sau doar să o traverseze, libere să transporte în România produse și echipamente militare, armament, muniții, explozivi, materiale
radioactive și alte bunuri periculoase nespecificate; a aprobat sprijin financiar, uman și militar în loc să ducă tratative de pace.” 

Polonia cumpără elicoptere Apache

SUA urmează să îi livreze Poloniei 96 de elicoptere Apache un model construit de compania Boeing, ce va înlocui avioanele sovietice vechi ale trupelor Varșoviei. Potrivit, Departamentul american de Stat, tranzacția, care totalizează 12 miliarde de dolari, „va îmbunătăți capacitatea Poloniei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferindu-i o forță credibilă, capabilă să descurajeze adversarii și să participe la operațiunile NATO”.

Elicoptere de luptă Apache se mai află, printre altele, în dotarea forțelor armate australiene, britanice, indiene, saudite sau israeliene.    

Citește și: Update Live Ziua 544 de război în Ucraina: Armata ucraineană a revendicat câteva victorii lângă Bahmut. Toate zborurile din Vnukovo din Moscova au fost din nou suspendate

Moscova a doborât 2 drone

Marți dimineață, Rusia a anunțat că a „distrus”, în ajun, în Marea Neagră, o navă de recunoaștere a armatei ucrainene.

„Aseară, echipajul unui Su-30cm (un avion de luptă – n. red.) al Aviației Navale a Flotei Mării Negre a distrus o navă de recunoaștere a Forțelor Armate ucrainene în zona instalațiilor rusești de producție a gazului în Marea Neagră”, a comunicat, pe Telegram, ministerul rus al Apărării.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rusia susține că a doborât două drone de atac în regiunea Moscovei, unde incidentele de acest tip s-au înmulțit în ultimele săptămâni, fără a se solda cu victime sau pagube majore. Primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, a afirmat, marți dimineață, pe rețeaua de socializare Telegram, că apărarea antiaeriană a lovit una dintre drone în zona Krasnogorsk, situată la 20 de kilometri nord-vest de Kremlin, iar pe cealaltă în zona Ciasți, la circa 50 de kilometri de centrul Moscovei.

O altă dronă a fost doborâtă, luni, tot deasupra Moscovei. Din fericire nu au existat victime.

Grecia se alătură coaliției aeriene pentru pregătirea piloților ucraineni pe F-16

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat luni, după discuții cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, că Grecia s-a alăturat așa-numitei coaliții aeriene. Acesta a precizat că: “Astăzi avem un rezultat important pentru coaliția aviatică: Grecia va participa la antrenamentul piloților noștri pe F-16”.

Citește și: "Luna-25" s-a prăbușit pe Lună! Tentativa esuata a Rusiei de a ateriza pe luna

De asemenea, Zelenski i-a mulțumit premierului grec pentru “disponibilitatea de a ajuta mai mult la apărarea libertății noastre”: “Suntem recunoscători că va exista un sprijin din partea Greciei în domeniul apărării pentru Ucraina. Echipele noastre discută despre cele mai importante detalii”.

Piloții ucraineni au început deja să se antreneze pe avioane de luptă F-16 în Danemarca. Aceasta țară, precum și Olanda, au anunțat în weekend decizia de a preda aceste avioane Kievului după finalizarea pregătirii.

Ministrul danez al apărării, Jakob Elleman-Jensen, l-a criticat pe ambasadorul rus la Copenhaga, Vladimir Barbin, care a calificat transferul avioanelor de luptă F-16 către Ucraina drept o “escaladare a conflictului”.

În luna iulie, 11 țări partenere împreună cu Ucraina au semnat un memorandum care definește condițiile de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.