Update Live Ziua 546 de război în Ucraina: Rușii au lovit silozurile din regiunea Odesa

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 mai 2024, 00:00

Oligarhul Evgheni Prigojin susține că se află cu mercenarii săi în Africa.

Sursa: https://web.facebook.com/zelenskiy.official

Oligarhul Evgheni Prigojin susține că se află cu mercenarii săi în Africa.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, se află în Africa.

Un nou atac cu drone a avut loc în zona Odesa

Miercuri dimineață,  guvernatorul local, Oleg Kiper, a declarat că un nou atac cu drone al armatei ruse de invazie a deteriorat infrastructura cerealieră ucraineană din regiunea Odesa.

Acesta a precizat că rușii au bombardat „timp de trei ore” în cursul nopții și au lovit „complexurile de producție și transbordare”, inclusiv silozuri, dar că nu au fost raportate victime în rândul populației civile.

De asemenea, tot azi, apărarea aeriană rusă a anunțat că a doborât trei drone ucrainene la Moscova și în regiunea omonimă, vizate pentru a șasea zi la rând de astfel de atacuri.

O dronă „a fost neutralizată (…) și, după ce a pierdut controlul, a intrat în coliziune cu o clădire în construcție”, fără a provoca victime, a declarat ministerul rus al Apărării. Conform primarului Moscovei, Serghei Sobianin, ferestrele a două clădiri cu cinci etaje au fost sparte, iar serviciile de urgență inspectează perimetrul.

Evgheni Prigojin se află în vizită în Africa

Oligarhul Evgheni Prigojin, susține că se află cu mercenarii săi în Africa, unde lucrează pentru măreția Rusiei. Prigojin apare într-un videoclip, într-un peisaj deșertic, în haine de camuflaj și înarmat cu o pușcă de asalt. Acesta a declarat în videoclipul difuzat de canalele Telegram apropiate grupării paramilitare că: „Muncim! Temperatura este de peste 50 de grade, exact așa cum ne place nouă.

Grupul Wagner desfășoară o misiune de recunoaștere, făcând Rusia și mai mare pe toate continentele și Africa și mai liberă".

Citește și: Update Live Ziua 545 de război în Ucraina: România este împinsă în războiul din Ucraina de trupele străine aflate în țară

Liderul Wagner a făcut apel la voluntari să i se alăture și le-a pus la dispoziție un număr de telefon și o adresă de e-mail pentru recrutare.

El n-a spus în ce țară se află, dar comentatorii notează că Wagner are o prezență semnificativă în Mali și Republica Centrafricană. După rebeliunea eșuată de pe 24 iunie, despre Prigojin s-a spus că a plecat în Belarus și că ulterior a revenit în Rusia.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Volodimir Zelenski a reușit să obțină un nou sprijin politic

După ce a încheiat călătoria sa prin Europa, Volodimir Zelenski se întoarce în Ucraina "cu un nou sprijin politic și noi acorduri”.          

Acesta a declarat că "Ne întoarcem acasă cu un nou sprijin politic și noi acorduri. Toată lumea reafirmă clar integritatea teritorială a Ucrainei".

„Vor fi avioane pentru Ucraina.

Vom avea vehicule blindate suplimentare. Vom consolida apărarea antiaeriană, economia, exporturile noastre, integrarea europeană și euro-atlantică", a spus el. Totodată el a precizat că la "aproape toate întâlnirile s-a discutat despre protejarea rutelor de export prin Marea Neagră și prin coridoare de solidaritate pe uscat”.

Citește și: Update Live Ziua 544 de război în Ucraina: Armata ucraineană a revendicat câteva victorii lângă Bahmut. Toate zborurile din Vnukovo din Moscova au fost din nou suspendate

Președintele Ucrainei a călătorit în Suedia, Țările de Jos, Danemarca și Grecia, unde a participat la un summit Ucraina-Balcani. De asemenea, Zelenski a spus că a purtat discuții în marginea summitului cu Bulgaria, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Republica Moldova şi Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Rezultatul general al acestor zile este că Ucraina a devenit mai puternică”, a spus Zelensky, adăugând că îi este recunoscător Luxemburgului pentru aderarea la declarația Grupului celor Șapte privind garanțiile de securitate pentru Ucraina.

Vladimir Putin a lăudat suveranitatea Rusiei

Liderul de la Moscova, Vladimir Putin, a lăudat unitatea și suveranitatea Rusiei: "Mergem spre victoriei".

Acesta a precizat că arborarea steagului alb-albastru-roșu în urmă cu mai bine de 30 de ani a fost un simbol al suveranității restaurate.

Discursul preşedintelui a fost difuzat chiar de ziua drapelului naţional. „Drapelul tricolor a fost ridicat din nou deasupra țării noastre la 22 august 1991. Cu acest steag, am depășit multe dificultăți și provocări, dar, de fapt, am restabilit suveranitatea țării noastre. Rusia este o țară și o civilizație milenară. Steagul nostru național este un simbol al unității noastre. Sunt sigur că drapelul național ne va inspira întotdeauna să mergem doar înainte, spre victorie, pentru a afirma gloria Rusiei", a mai spus Vladimir Putin.