Evgheni Prigozhin: Șeful Grupului Wagner e omorat dupa razvratire?

Autor: Bogdan Frațilă

La două luni după ce a sfidat conducerea lui Vladimir Putin într-o aparentă, dar eșuată, "revoltă", Evgheni Prigojin e pe lista de ruși importanți care au murit

Sursa: Captură YouTube

La două luni după ce a sfidat conducerea lui Vladimir Putin într-o aparentă, dar eșuată, "revoltă", Evgheni Prigojin e pe lista de ruși importanți care au murit

La două luni după ce a sfidat conducerea lui Vladimir Putin într-o aparentă, dar eșuată, "revoltă", Evgheni Prigojin- fostul proprietar al companiei militare private de mercenari Wagner Group- s-a alăturat unei lungi liste de ruși importanți care au murit în circumstanțe misterioase.
Se pare că avionul privat al lui Prigozhin s-a prăbușit în timpul unui zbor de rutină de la Moscova la Sankt Petersburg, imediat după ora locală 15.00.

Confirmarea morții probabile a lui Prigozhin a venit sub forma unor anunțuri din partea autorităților ruse și a unui canal Telegram legat de grupul Wagner. În mod convenabil, a existat și o înregistrare video cu avionul care cade din cer și arde la sol.
Alături de el în aeronavă se afla Dmitri Utkin, considerat în general ca fiind al doilea său comandant la Grupul Wagner. Printre ceilalți pasageri s-ar fi numărat Valery Chekalov, șeful securității Wagner, Yevgeny Makaryan, care a fost descris ca fiind garda de corp a lui Prigozhin și alți membri ai personalului Grupului Wagner.

Deși este puțin probabil să știm vreodată cu siguranță cum, de ce și la ordinul cui ar fi putut fi ucis Prigozhin, este mult mai puțin dificil să ne imaginăm că acesta a plătit în cele din urmă prețul pentru marșul său asupra Moscovei în fruntea unei coloane a trupelor sale din Grupul Wagner la sfârșitul lunii iunie 2023. Moartea altor membri de top ai personalului Wagner în accident înseamnă probabil sfârșitul grupului în forma sa actuală.

La vremea respectivă, Prigojin a făcut eforturi mari pentru a descrie revolta sa ca fiind îndreptată împotriva vârfurilor din Ministerul rus al Apărării și nu ca o provocare directă la adresa președintelui rus, Vladimir Putin. Cu toate acestea, scurtul episod a scos la iveală fisurile din regim. Fără a întâmpina opoziție din partea forțelor de securitate locale și regionale, trupele lui Prigojin au reușit să cucerească Rostov pe Don și cartierul general al districtului militar de sud al Rusiei și centrul de comandă al războiului din Ucraina.
De asemenea, au mărșăluit până la 200 km de capitala rusă, din nou în mare parte fără a întâmpina opoziție.
În urma unei înțelegeri negociate de președintele belarus Alexander Lukașenko, Prigozhin a renunțat la rebeliune, acceptând să-și mute oamenii și pe el însuși în Belarus și în bazele de peste mări ale Wagner- majoritatea în Africa.

Asasinarile lui Putin?

Deși bruscă, moartea sa nu este neașteptată. Sub conducerea lui Putin, el însuși un fost agent KGB, Rusia a efectuat mai multe asasinate și tentative de asasinat de profil înalt, inclusiv în Marea Britanie și Germania, pentru a urmări presupuși trădători și critici ai lui Putin.
Multe personalități din opoziție din Rusia fie au murit în mod misterios, fie au fost asasinate. Lista include personalități precum Alexei Navalny (care a supraviețuit otrăvirii cu novichok), fostul viceprim-ministru Boris Nemțov, avocatul anticorupție Serghei Magnitski și jurnalista Anna Politkovskaia.


Între timp, unii critici ai regimului care se credeau în afara razei sale de acțiune în Marea Britanie sau în alte țări au fost, de asemenea, eliminați. Printre aceștia se numără oligarhul și fostul prieten devenit critic, Boris Berezovsky, iar foștii spioni Alexander Litvinenko și Serghei Skripal, ambii otrăviți (deși Skripal a supraviețuit) au fost vizați.
Mesajul lui Putin aici a fost clar timp de două decenii: opoziția nu va fi tolerată și va avea probabil consecințe fatale.
Probabila asasinare a lui Prigozhin reafirmă acest mesaj în mod spectaculos. Dar nu este singurul pas pe care Putin l-a făcut pentru a-și reafirma controlul. În ziua morții lui Prigozhin, unul dintre prezumtivii săi aliați din sistemul militar, Serghei Surovikin- fost comandant al forțelor rusești din Ucraina- a fost aparent demis din funcția de șef al forțelor aerospațiale rusești. Acest lucru a venit după săptămâni de speculații în urma dispariției sale după revolta lui Prigojin.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Consecintele opunerii fata de Putin

Alți oficiali militari de rang înalt care au criticat modul în care Rusia a condus războiul din Ucraina, inclusiv comandantul Armatei 58 de Arme Combinate a Rusiei, Ivan Popov, au fost concediați. Alți oficiali, considerați apropiați ai lui Prigojin, inclusiv adjunctul șefului serviciilor de informații militare, Vladimir Alexeyev, sunt încă dați dispăruți.
În afara armatei, nici presupușii critici ai războiului lui Putin în Ucraina nu au fost în siguranță. O serie de decese misterioase au băgat frica în oligarhii ruși în lunile care au urmat agresiunii rusești la scară largă împotriva Ucrainei, care a început în februarie 2022. De atunci, criticile din partea elitei de afaceri rusești au fost înăbușite.
Prin urmare, aparentul asasinat al lui Prigozhin ar părea să fie o afacere ca de obicei pentru Putin. A fost prefigurat în discursul președintelui rus din 24 iunie, în dimineața de după începerea revoltei lui Prigojin, când a promis că îi va pedepsi pe "trădători", așa cum i-a descris.

Citește și: Banca centrală a Rusiei luptă împotriva căderii rublei

Citește și: Polonia îi reține pe rușii care răspândesc propaganda Grupului Wagner!

Citește și: Cine a doborât avionul lui Prigojin? Trupul neînsuflețit al șefului Wagner ar fi fost găsit