Anunț de ultimă oră pentru români! Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii?

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 30 mai 2024, 03:25

Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii?

Sursa: Inquam- Octav Ganea

Pilonul II de pensii a fost introdus în anul 2018, iar de atunci aproximativ 200.000 de români au cotizat în mod constant.

Din anul 2008 și până în prezent s-au adunat peste 180 de cotizaţii lunare şi un procent substanțial de dobândă. 

Aproximativ 200.000 de români au cotizat la Pilonul II de pensii

Acum, după 15 ani de la lansarea Pilonului II de pensii, cei aproximativ 200.000 de români au adunat în medie 48.000 de lei în cont, dintre care 36.000 de lei reprezintă viramentul din salariu, iar restul sumei este dobânda. 

Citește și: Toți pensionarii trebuie să ridice aceste bilete până la data de 4 septembrie! Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii

În comparație, 8 milioane de români deţin în momentul de faţă o valoare medie a contului şi vorbim despre suma de aproximativ 13.600 de lei. 

Lunar, 3,75% din salariul unui român intră în contul de pensie privată. Un procent și mai mare, de 21,25%, ajunge în sistemul public de pensii.

Citește și: Anunț important despre bursele elevilor din România! Se taie bani din cauza zilelor libere

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Guvernul a anunțat că din anul 2024 contribuția către Pilonul II de pensii va crește de la 3,75% la 4,75%. Potrivit deciziei Guvernului, participarea la Pilonul II de pensii este obligatorie pentru persoanele de până în 35 de ani care muncesc, în timp ce pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani, participarea este opțională.

Pensiile private vor fi scutite de impozit

Deputații vin cu vești bune în ceea ce privește contribuțiile pentru pensiile private. Acestea vor fi scutite de impozit începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel vor fi supuse impozitelor doar sumele câștigate de administratorii acestor fonduri.

Citește și: Veste rea pentru milioane de pensionari. Majorarea de anul viitor riscă să fie amânată

Aceste modificări au fost adoptate în noul Cod fiscal, asta după ce mai multe persoane ajunse la vârsta pensionării au fost nemulțumite de sumele retrase în urma taxelor percepute, acestea fiind și cu 10%

mai puțin.

Citește și: Anunț important despre salarii și pensii! Ce se va întâmpla cu acestea în luna septembrie

Banii din Pilonul II de pensie privată pot fi retrași doar în momentul în care persoana în cauză ajunge la vârsta pensionării, și înainte doar în cazul pensionării cu grad I sau II de invaliditate. 

În cazul de deces, banii vor ajunge la moștenitorii legali.