Ai pietre la rinichi? Iată ce metode te pot ajuta să le elimini în mod natural

Author: Diana Tilă

Pietrele la rinichi, cunoscute și sub denumirea de calculi renali, reprezintă formațiuni dure și solide care se formează în interiorul rinichilor, prin cristalizarea sărurilor care se găsesc în urină. Dimensiunea pietrelor la rinichi variază. Pot avea mărimea unui grăunte de nisip, dar se regăsesc și în formațiuni mai mari, comparabile cu dimensiunea unei mingi de golf.

Simptomul cel mai des întâlnit la pacienții care au pietre la rinichi este durerea intensă pe care o pot provoca atunci când încep să se deplaseze prin tractul urinar. De reținut este că acest simptom se poate confunda ușor și în cazul afecțiunilor la prostata.

Deși pietrele la rinichi pot fi extrem de dureroase și inconfortabile, există anumite metode folosite pentru a ajuta la prevenirea formării de noi pietre și pentru a facilita eliminarea celor existente în mod natural.

Hidratarea adecvată

Cea mai bună metodă de a elimina pietrele la rinichi în mod natural este hidratarea adecvată, deoarece consumul de apă ajută la diluarea mineralelor în urină, inclusiv a calciului și altor substanțe care pot forma pietre. Prin urmare, șansele ca aceste minerale să se combine și să formeze depozite solide în rinichi scad.

De asemenea, consumul regulat de apă ajută la spălarea și curățarea sistemului urinar. Acest lucru poate ajuta la îndepărtarea particulelor mici de minerale și săruri care ar putea forma calculii renali.

Citricele

Fructele precum lămâile, lime sau portocalele conțin citrat, o substanță chimică care previne formarea pietrelor de calciu. Citratul poate, de asemenea, să dezintegreze pietrele mici, permițându-le să treacă mai ușor.

În general, se recomandă aproximativ 120 de ml de suc concentrat de citrice la aproximativ 950 de ml de apă, pentru efecte optime.

Consumul de citrice este recomandat și de către medicii noștri de la clinica de urologie Bucuresti.

Oțetul de mere

Oțetul de mere conține acidul acetic care ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi și poate ajuta la ameliorarea durerilor.

Pentru a încerca acest remediu, adaugă 2 linguri de oțet de mere în 180-240 de ml de apă potabilă. De asemenea, se poate adăuga oțet de mere și în diverse feluri de mâncare, precum salatele.

Nu se recomandă ingerat în cantități mai mari, de peste 240 ml pe zi.

Consumul redus de sare

Unii pacienți care au o dietă bogată în alimente ce conțin sare prezintă un risc crescut de apariție a pietrelor la rinchi.

Consumul ridicat de sodiu, un component al sării de masă, crește excreția de calciu prin urină, ceea ce reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru a dezvolta pietre la rinichi.

Majoritatea ghidurilor alimentare recomandă ca oamenii să limiteze consumul de sodiu la 2.300 mg pe zi.

 

Sursa foto: Freepik

 

Bibliografie:

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.