Românii vor primi avertizări RO-ALERT. Hotărârea a fost luată după ce au fost găsite bucăți dintr-o dronă rusească pe teritoriul României

Autor: Diana Ghita

Ce români vor fi vizați de alerte

Sursa: newsbv.ro; cancan.ro

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât adoptarea unor măsuri de protecție, având în vedere situația actuală de la granița țării noastre.

Cetățenii care locuiesc în localitățile de la frontiera dintre România și Ucraina ar putea fi afectați de războiul care se desfășoară în țara vecină.

Citește și: Cum arată acum locul în care a căzut drona Shahed în România: „A fost încă o noapte albă”

Românii vor primi avertizări RO-ALERT

Având în vedere conflictul geopolitic și amenințările la adresa securității, produse de invazia rusă pe teritoriul Ucrainei și atacurile recente și repetate asupra porturilor ucrainene Reni și Ismail, alături de reacția sistemului antiaerian

ucrainean, care a dus la dislocarea forțelor în zone extinse, Guvernul României a emis o hotărâre în acest sens.

,,Este datoria Ministerului Apărării Naţionale şi a tuturor instituţiilor din sistem care îşi desfăşoară activitatea pe frontiera României la graniţa cu Ucraina să evalueze situaţia şi să realizeze acel dispozitiv de supraveghere, monitorizare şi avertizare, astfel încât populaţia din zona respectivă să poată să fie atenţionată din timp despre eventualitatea oricărui pericol",  a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Urmează să fie transmise mesaje prin care cetățenii să primească avertizări prin sistemul RO-ALERT, din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, conform documentului oficial, vor fi emise alarme și de către autoritățile publice locale, prin mijloace de avertizare specifice.

Pe lângă atenționările RO-ALERT, au mai fost hotărâte și alte măsuri de protecție a locuitorilor de pe teritoriul țării noastre.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 562 de război în Ucraina: Orașul natal al președintelui Zelenski, atacat cu rachete. O persoană a fost ucisă, iar alte nouă au fost rănite

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Măsurile luate în urma hotărârii Guvernului

Mai întâi, Ministerul Apărării Naționale va analiza și estima zonele din România care prezintă un grad ridicat de risc și care ar necesita protecție specială într-un posibil caz de atac.

După ce vor fi stabilite respectivele zone, populația va fi informată de către comitetele județene pentru situații de urgență, care, de asemenea, vor avea și datoria de a anunța ce locuri sunt disponibile pentru adăpostire, în caz de pericol.

Nu în ultimul rând, inspectoratele pentru situații de urgență din județele implicate le vor comunica oamenilor în ce mod trebuie să se poarte într-o situație de urgență și cum trebuie să acționeze într-un astfel de caz. Totodată, vor pregăti spațiile pentru adăposturile publice.

Dacă Ministerul Apărării Naționale descoperă indicii legate de un conflict, va notifica imediat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zona specifică care ar putea fi afectată.

În scenariul în care apar atacuri în regiuni fără acoperire GSM, inspectoratele pentru situații de urgență vor mobiliza echipe în vederea alertării populației. Acest lucru se va face pe baza informațiilor primite de la dispecerate, prin rețelele de comunicații radio și cu ajutorul mijloacelor de avertizare și comunicare mobile.

Citește și: ,,Este o stare de panică" în Chilia Veche! Un glonț a străpuns acoperișul unei case din localitatea de la granița cu Ucraina