S-au ieftinit sau nu alimentele? Care sunt concluziile, după o vizită în supermarket

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 13 sep 2023, 22:14

S-au ieftinit sau nu alimentele? Care sunt concluziile, după o vizită în supermarket

Sursa: PixaBay

Deși s-a anunțat cu doar câteva zile în urmă plafonarea adaosului comercial, se pare că scumpirile continuă să ia amploare. Faţă de luna iulie, nu este nicio diferență semnificativă la prețurile produselor.

Deși premierul a anunțat o plafonare a adaosului comercial, Institutul de Statistică vine cu noi concluzii în ceea ce privește prețul alimentelor. 

Unde se înregistrează în continuare scumpiri 

Deși autoritățile au adus vorba de anumite cifre, potrivit Consiliului Concurenței, vorbim de scăderi mai mici. Mai mult decât atât, prețurile oricum ar fi scăzut în această perioadă, deci practic nu s-a întâmplat nimic. 

„Avem nişte efecte generate de ordonanţă şi nişte efecte date de viaţa agriculturii. De această sezonalitate”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Președinte Consiliul Concurenței.

Citește și: ''Au scăzut preţurile la alimente chiar şi cu 30-50%'' Ministrul Agriculturii a anunțat ieftiniri la alimentele de bază. Iată care sunt acestea!

Prețurile cresc de la an la an. Față de 2022, s-au înregistrat creşteri semnificative la zahăr, peşte, ouă sau brânză.

De asemenea, preţul medicamentelor a crescut cu 20% în doar o lună.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Principalul factor rămâne deficitul excesiv.

N-avem resurse, dar generăm pe datorie putere de cumpărare care se regăseşte în cerere, în preţuri. Avem probleme cu oferta, cu partea de producţie. Şi încă nu s-au absorbit complet creşterile de preţuri pe partea de materii prime, energie, combustibili”, a mai spus și Cristian Păun, profesor de economie, potrivit Observator. 

Inflația ar trebui să ajungă 7,5%

Cei mai afectați de scumpiri sunt românii cu venituri mici, iar restul se adaptează situației, însă inflația ar trebui să scadă. 

Astfel, inflația ar trebui să scadă la 5% până la sfârșitul anului 2023, susţine BNR. Potrivit economiștilor, situația este sumbră, deoarece inflația ar putea crește la peste 10%, dacă se vor aplica noile măsuri fiscale anunţate de Coaliţie.

Citește și: Se anunță ieftinirea alimentelor de la 1 august! Ce produse vor găsi românii la un preț mai mic

„Loveşte în păturile sociale cu venituri mici şi foate mici. Şi polarizează şi mai mult societatea. Dacă până acum aveam un dezechilibru între bogaţi şi săraci, după inflaţia de anul trecut şi inflaţia de anul acesta, dezechilibrul a crescut”, a mai spus Cristian Păun.

 

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.