Ora de iarnă 2023. Se renunţă la schimbarea orei? Decizia a fost luată de Parlamentul European

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 sep 2023, 11:41

Schimbarea orei va rămâne în trecut

Sursa: Pexels.com

Schimbarea orei reprezintă un moment așteptat de români, astfel aceștia se bucură de nopți mai lungi, însă organismul nostru are de suferit.

În decursul anului există două momente în care se schimbă ora, la mijlocul sau sfârșitul lunii martie, atunci când ceasul se dă înainte și la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, atunci când ceasul se dă înapoi.

Citește și: Cum trecem mai ușor peste trecerea la ora de iarnă

Schimbarea orei va rămâne în trecut

Se apropie momentul în care românii își vor da ceasurile înapoi, astfel încât să se bucure de un somn mai îndelungat. Deși această schimbare este importantă pentru români, mai mult de 60% din țările ce dădeau ceasul înapoi au decis să renunțe la acest obicei. În anul 2023, România va trece la ora de iarnă la data de 28 octombrie, atunci când ora 4:00 o să devină ora 3:00.

Uniunea Europeană a încercat să oprească acest obicei prin care se schimbă ceasul, însă pandemia de Covid-19 a întrerupt discuțiile și a făcut Comisia Europeană să recomande statelor membre să păstreze regulile actuale între 2022 și 2026, până se vor discuta mai multe detalii referitoare la beneficiile acestei treceri de la ora de vară la ora de iarnă, dar și la cum ne afectează organismul această modificare.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ceasul românilor se va da înapoi în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, iar ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore, relatează romaniatv.net.

Citește și: Ora de iarnă 2023: Data la care România dă ceasul înapoi

Ce țări au decis să nu mai schimbe ora?

Germanii au fost cei ce au introdus acest obicei de a schimba ora, începând din 1916, după care acest mecanism a fost preluat de către britanici, care au introdus ora de vară tot în 1916, o lună după germani. După aceste două țări au început să schimbe ora ceasului de două ori pe an, au urmat exemplul și Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. 

După mai bine de 100 de ani de la acest obicei, mai bine de 60% de state au decis să renunțe la schimbarea orei, mai exact 140 de state, printre care se numără și Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia. Există totuși și țări ce continuă să schimbe ceasul de două ori pe an, în primăvara anului și la șase luni după, toamna, iar printre aceste țări se numără și Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Yemen.

Citește și: Brasov are un aeroport in sfarsit! Ce impact va avea acesta?