Creșterea valorii voucherelor este prevăzută în proiectul de lege referitor la măsurile fiscale.
La ce valoare vor ajunge voucherele de vacanță
Conform respectivului proiect, pus în consultare publică, începând cu anul viitor, tichetele de vacanță vor cunoaște o majorare de la suma din prezent, de 1.450
Însă, numai bugetarii cu venituri mai mici de 14.000 lei brut (8.000 de lei net) vor putea beneficia de respectivele vouchere.
„Instituțiile publice(...) acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000
Această măsură a fost anunțată, în urmă cu ceva timp, de către Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. Însă, acesta a transmis că tichetele de vacanță vor fi tăiate pentru angajații statului care încasează salarii de peste 10.000 de lei brut.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Alte aspecte importante legate de voucherele de vacanță și de alte tichete
Cu toate acestea, salariații vor trebui să achite contribuții de Asigurări Sociale la tichetele de vacanță. Așadar, banii adăugați la valoarea voucherelor se vor întoarce în buzunarul statului.
De asemenea, potrivit regulamentului aprobat prin ordin de ministru, în baza căruia sunt oferite tichetele pentru perioada 2023-2026, suma voucherelor va varia în funcție de perioada lucrată de către fiecare angajat în parte:
„Beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.
De asemenea, bugetarii cu salarii ce depășesc 14.000 de lei brut, pe lângă faptul că nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță, aceștia nu vor mai primi nici tichete de masă sau indemnizații de hrană.
„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, după cum se arată în proiectul de lege.
Citește și: Noi majorări salariale în România! Cu cât va crește salariul minim brut de la 1 octombrie 2023