O serie de cutremure au avut loc în ultimele zile în România. Conform Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, inclusiv miercuri dimineață au avut loc mai multe cutremure.
Mai multe cutremure au avut loc în România
Începutul lunii septembrie a adus o serie de cutremure în România care au pus în alertă populația. Potrivit informațiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), două seisme cu magnitudinea de 3,1 au avut loc miercuri dimineața, la un interval de șapte minute, în județele Buzău
Citește și: Cum afectează noile măsuri fiscale pensiile românilor. Ei sunt pensionarii care vor avea pensii mai mici
Primul cutremur a avut loc în județul Buzău
Primul cutremur cu magnitudinea de 3,1 a fost înregistrat la ora 5:37 în județul Buzău, la o adâncime de 100,6 kilometri. Acesta s-a produs în apropierea unor orașe importante, cum ar fi:
- 53 km nord-vest de Buzău;
- 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe;
- 63 km est de Brașov;
- 70 km nord-est de Ploiești;
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- 99 km nord-est de Târgoviște.
Reprezentanții INFP au transmis că: „În ziua de 20 Septembrie 2023 la ora 05:37:23 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 100.6km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53km NV de Buzău, 61km SE de Sfântu-Gheorghe, 63km E de Brașov, 63km V de Focșani, 70km NE de Ploiești, 99km NE de Târgoviște”
Al doilea cutremur a avut loc în Vrancea
La doar șapte minute distanță, al doilea cutremur, tot cu magnitudinea de 3,1, a avut loc la ora locală 5:44 în județul Vrancea, la o adâncime de 15,9 kilometri. Acesta a fost în apropierea unor orașe precum:
- 45 km vest de Focșani;
- 57 km nord de Buzău;
- 69 km est de Sfântu-Gheorghe;
- 78 km est de Brașov;
- 90 km nord-est de Ploiești.
Potrivit INFP: „În ziua de 20 Septembrie 2023 la ora 05:44:32 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1,
la adâncimea de 15.9km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km V de Focșani, 57km N de Buzău, 69km E de Sfântu-Gheorghe, 78km E de Brașov, 90km NE de Ploiești”Luna septembrie a fost o lună agitată pentru seismologi
Conform capital.ro, cu un total de 19 cutremure înregistrate în România începând cu luna septembrie, această perioadă a fost una agitată pentru seismologi. Magnitudinile acestor evenimente s-au situat între 2 și 4,2 pe scara Richter. Majoritatea cutremurelor au avut loc în județele Vrancea și Buzău, care fac parte din zona seismică Vrancea, cu două evenimente în județul Buzău, situat în zona Munteniei, și câte unul în județele Gorj și Brașov, reprezentând zonele Oltenia și Transilvania.
Cel mai puternic cutremur din România în acest an, cu o magnitudine de 5,7 pe Richter, a avut loc la 14 februarie în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Astfel, este important să se fie mereu pregătit pentru un cutremur și să se respecte regulile de siguranță în cazul unor astfel de evenimente naturale.