Neuralink, start-up-ul de implanturi cerebrale al lui Elon Musk, pregătit să înceapă testele pe oameni

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 20 iun 2024, 05:35

Neuralink, controversatul startup biotehnologic al lui Elon Musk, a deschis marți recrutarea pentru primul său studiu clinic pe oameni

Sursa: PixaBay

Neuralink, controversatul startup biotehnologic al lui Elon Musk, a deschis marți recrutarea pentru primul său studiu clinic pe oameni

Neuralink, controversatul startup biotehnologic al lui Elon Musk, a deschis marți recrutarea pentru primul său studiu clinic pe oameni, potrivit unui blog al companiei.

După ce a primit aprobarea unei comisii de evaluare independente, Neuralink va începe să ofere implanturi cerebrale pacienților cu paralizie în cadrul studiului PRIME, a precizat compania. PRIME, prescurtarea de la Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface, se desfășoară pentru a evalua atât siguranța, cât și funcționalitatea implantului.

Pacienti umani

Pacienților din studiu li se va plasa chirurgical un cip în partea creierului care controlează intenția de a se mișca. Cipul, instalat de un robot, va înregistra și va trimite apoi semnale cerebrale către o aplicație, scopul inițial fiind "de a le oferi oamenilor capacitatea de a controla un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor", a scris compania.

Cei care suferă de tetraplegie din cauza unei leziuni ale măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice (ALS) se pot califica pentru studiul care durează șase ani- 18 luni de vizite la domiciliu și la clinică, urmate de vizite de monitorizare pe parcursul a cinci ani. Persoanele interesate se pot înscrie în registrul de pacienți de pe site-ul web al Neuralink.

Musk lucrează de cinci ani la obiectivul Neuralink de a folosi implanturi pentru a conecta creierul uman la un computer, însă compania a făcut până acum doar teste pe animale.

Compania s-a confruntat, de asemenea, cu o analiză amănunțită după ce o maimuță a murit în cadrul unui proiect de testare în 2022, ca parte a eforturilor de a face animalul să joace Pong, unul dintre primele jocuri video.

În noua sa carte despre fondatorul Neuralink, autorul Walter Isaacson a relatat că Musk a fost inspirat de autori de science-fiction, precum Iain Banks, să urmărească o "tehnologie de interfață om-mașină numită "dantelă neurală", care este implantată în oameni și care poate conecta toate gândurile lor la un computer".

În luna mai, Neuralink a scris pe Twitter că a primit autorizația FDA pentru teste clinice pe oameni, aprobarea fiind recunoscută de agenție într-o declarație. Deschiderea testelor pe oameni vine, de asemenea, la mai bine de o lună după ce start-up-ul cu cipuri cerebrale a strâns 280 de milioane de dolari într-o rundă de strângere de fonduri condusă de Founders Fund, o firmă de capital de risc din San Francisco înființată de Peter Thiel, miliardarul controversat care a fost, de asemenea, cofondator la PayPal.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Suntem extrem de entuziasmați de acest nou capitol la Neuralink", a scris atunci compania pe X, platforma de socializare deținută de Musk, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Viitor nesigur?

Musk a prognozat teste pe oameni la startup de cel puțin patru ori începând cu 2019, însă compania nu a solicitat aprobarea FDA până în 2022. La acel moment, agenția a respins oferta, potrivit unui raport Reuters din martie, citând preocupări legate de siguranță cu privire la părți ale implantului care migrează în alte părți ale creierului și posibile leziuni ale țesutului cerebral atunci când dispozitivele sunt îndepărtate. Musk a declarat la un eveniment de recrutare din decembrie că Neuralink a depus "majoritatea" documentelor la US Food and Drug Administration și ar putea începe testele pe oameni în termen de șase luni.

Dar angajații au declarat pentru Reuters în decembrie că firma se grăbește să se lanseze pe piață, ceea ce a dus la moartea animalelor din neglijență și la o anchetă federală.

Înainte ca implanturile cerebrale ale Neuralink să ajungă pe o piață mai largă, acestea vor avea nevoie de aprobarea autorităților de reglementare. FDA a publicat un document în 2021 care trasează gândurile inițiale ale agenției cu privire la dispozitivele de interfață creier-computer, notând că domeniul "progresează rapid".

Citește și: Fosta platformă Twitter nu o să mai fie gratuită. Decizia luată de Elon Musk

Citește și: Cum a încercat o mașină Tesla să-și omoare șoferul. Povestea a devenit virală

Citește și: Acțiunile Tesla scad după ce a redus din nou prețurile în China!