Dormitorul este încăperea în care ne odihnim, dar în care, în funcție de obiceiurile fiecăruia, ne desfășurăm și alte activități. Spre exemplu, cei mai mulți dintre noi avem dressingul în dormitor, iar asta înseamnă că tot aici ne îmbrăcăm și ne aranjăm ținuta, și chiar masa de toaletă, pentru machiaj.
Asta înseamnă că iluminatul corect pentru un dormitor poate fi o misiune mai complicată decât pare la prima vedere, pentru că vom avea nevoie de mai multe surse de lumină care să răspundă tuturor necesităților și pentru un confort sporit. Mulți pornesc de la ideea că un singur corp de iluminat, care să ofere o cantitate de lumină suficient de mare pentru orice activitate, este suficient. Însă o lumină prea puternică seara, atunci când îți faci pregătirile pentru noapte, ar putea să te agite și să nu ai somnul odihnitor pe care ți-l dorești.
Iată cum trebuie iluminat corect un dormitor:
Ce tip de lumină alegi pentru dormitor
Există două tipuri de lumină: caldă și rece. Cea de-a doua variantă este soluția potrivită pentru bucătărie, în timp ce pentru dormitor, opțiunea potrivită este lumina caldă, mult mai prietenoasă și mai odihnitoare. Prin urmare, asta ar trebui să alegi pentru dormitor, ca să-și îndeplinească scopul cu succes.
Totuși, pentru mulți dintre noi, dormitorul a devenit o cameră multifuncțională, unde desfășurăm și alte activități legate de casă, cum ar fi călcatul rufelor. Însă și pandemia ne-a schimbat un pic obiceiurile, mai ales în perioada în care s-a lucrat de acasă, iar dormitorul a devenit și spațiu de birou pentru simplul fapt că era cea mai liniștită încăpere a casei. O parte au rămas să lucreze de acasă sau au păstrat spațiul de lucru, pentru că s-a dovedit a fi util. În aceste situații, lumina rece este mai potrivită, pentru că te menține mai activ și mai concentrat.
Așadar, o idee bună ar fi să combini cele două tipuri de lumină și să le amplasezi în așa fel încât să-ți servească scopurilor tale.
Ce corpuri de iluminat alegi pentru dormitor
În general, în dormitor ai nevoie de două surse de lumină: cea principală, amplasată în mijlocul tavanului, care poate da și lumină rece, și lumină ambientală, care să-ți creeze atmosfera relaxantă de care ai nevoie înainte de culcare. Aici ai mai multe opțiuni: lămpi pentru noptiere, un lampadar cu picior înalt amplasat la capul patului ori poți să optezi pentru varianta modernă a luminii LED liniare, pe toată lungimea unui perete sau a tăbliei patului. Evident, aceste corpuri trebuie alese în funcție de gusturile tale și de designul pe care îl dorești în dormitor. Pentru aceste corpuri alege becuri sau alte surse cu lumină caldă, cu o intensitate scăzută.
Dacă dormitorul îți servește și altor scopuri, amplasează surse de lumină separate, cum ar fi aplicele de perete sau lămpile, care să aibă întrerupătoare separate. Important este să poți menține în dormitor un ambient relaxant, pentru că până la urmă este încăperea în care te odihnești.
De asemenea, potrivit blogului House Beautiful, este important să ai în dormitor jaluzele sau draperii care să-ți blocheze lumina naturală, pentru că, cel puțin pe perioada verii, când răsăritul este mai devreme decât ora ta de trezire, soarele ar putea să-ți scurteze programul de odihnă.
Foto: Pexels