Înfrângerea inflației din SUA fără creșterea șomajului este încă puțin probabilă

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 24 iun 2024, 01:30

Inflația din SUA este acum mult mai lentă decât ritmul alert din vara trecută, dar nu este garantat că va coborî până la ținta de 2% a Rezervei Federale

Sursa: PixaBay

Inflația din SUA este acum mult mai lentă decât ritmul alert din vara trecută, dar nu este garantat că va coborî până la ținta de 2% a Rezervei Federale

Inflația din SUA este acum mult mai lentă decât ritmul alert din vara trecută, dar nu este garantat că va coborî până la ținta de 2% a Rezervei Federale fără o creștere bruscă a șomajului. Această posibilitate rămâne puțin probabilă.
Înfrângerea inflației fără a arunca milioane de americani în șomaj- un scenariu cunoscut sub numele de "aterizare ușoară"- a fost întotdeauna "obiectivul principal" al Fed, potrivit președintelui Fed, Jerome Powell, săptămâna trecută.

Iar rezistența surprinzătoare a economiei americane, în ciuda celor 11 majorări de rate, a făcut să crească speranțele ca o aterizare ușoară să devină realitate.
Dar există multe incertitudini și vânturi economice frontale la orizont, inclusiv înăsprirea standardelor de creditare ale băncilor și reluarea plăților pentru împrumuturile studențești la doar câteva săptămâni distanță. Chiar și Powell însuși și-a exprimat un oarecare scepticism atunci când a descris probabilitatea unei aterizări ușoare în timpul declarațiilor sale de miercuri, după ce oficialii Fed au votat pentru menținerea ratelor dobânzilor la un nivel maxim al ultimilor 22 de ani.

"Întotdeauna am crezut că aterizarea ușoară a fost un rezultat plauzibil, că există o cale spre o aterizare ușoară", a spus el. "În cele din urmă, acest lucru ar putea fi decis de factori care sunt în afara controlului nostru".
La scurt timp după comentariile lui Powell, piețele s-au prăbușit, iar Powell a încercat să remedieze tonul său dubios, subliniind că este încă un obiectiv și ceva ce Fed "a încercat să realizeze în tot acest timp".

"Jerome Powell a retrogradat practic o (posibilitate de) aterizare ușoară la limită", a declarat Quincy Krosby, strateg șef global la LPL Financial, pentru CNN. "Consumatorul devine din ce în ce mai atent. Știm că consumatorul a fost mai decisiv și mai deliberat, dar cheltuiește în continuare."

Probleme financiare majore

Șansele unei aterizări ușoare au devenit cu siguranță mai bune în ultimele luni, deoarece angajatorii au continuat să angajeze la un ritm solid, iar rata șomajului a rămas scăzută.

Dar înregistrările istorice arată că o aterizare ușoară a avut loc doar o singură dată în anii 1990, sau poate chiar de câteva ori.
În afară de amenințările reprezentate de creșterea prețurilor la energie, de o posibilă închidere a guvernului și de rambursarea împrumuturilor studențești, Krosby a declarat că investitorii se concentrează în special asupra faptului dacă rezultatele câștigurilor corporative vor începe în sfârșit să se redreseze.
Costurile mai mari ale împrumuturilor corporative datorate creșterii ratelor dobânzilor au afectat profiturile companiilor din S&P 500 în acest an, determinând ceea ce se numește o "recesiune a câștigurilor", adică trimestre consecutive
de scădere a profiturilor în comparație cu nivelurile din anul precedent.
"Se pare că recesiunea câștigurilor a atins punctul minim și s-ar putea să se fi încheiat, pe măsură ce intrăm în sezonul câștigurilor din trimestrul al treilea", a declarat Krosby. "Acest lucru este pozitiv pentru piață. Este pozitiv pentru sentimentul consumatorilor și ar trebui să fie pozitiv pentru piața în general."
Sfârșitul unei recesiuni a câștigurilor ar putea fi un semn bun pentru posibilitatea unei aterizări ușoare, dar dacă creșterea profiturilor corporative nu începe să se redreseze în mod durabil, se duc șansele Fed de a sfida istoria
și de a învinge inflația fără prea multă durere economică.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

America corporatistă se pregătește pentru o închidere de lungă durată a guvernului

Liderii Americii corporative se pregătesc mental pentru o închidere guvernamentală deosebit de lungă și haotică, relatează colegul meu Matt Egan.
Executivii se tem că o închidere prelungită a guvernului nu va face decât să adauge incertitudine unui mediu de afaceri deja confuz. Într-o epocă de inflație persistentă, greve sindicale și costuri de împrumut în creștere, ei susțin că ar fi o altă durere de cap- și încă una auto-provocată.
"Suntem profund îngrijorați", a declarat Neil Bradley, director de politici la Camera de Comerț a SUA, într-un interviu telefonic pentru CNN. "Îngrijorarea crește- aproape pe zi ce trece- pentru că, odată ce suntem într-o închidere, nu pare să existe o cale clară de ieșire."
Acest sentiment a fost împărtășit și de alți lideri din mediul de afaceri, care privesc cu consternare cum un Congres foarte divizat se poticnește spre termenul limită de 30 septembrie pentru a finanța guvernul.
"Nimeni nu câștigă într-o închidere a guvernului", a declarat un director executiv de la un grup de afaceri care a solicitat anonimatul pentru a vorbi sincer. "Întotdeauna am cerut administrației și agențiilor de reglementare un anumit grad de certitudine și predictibilitate. Dar nu există nimic mai puțin sigur decât o închidere a guvernului."

Citește și: Primii refugiați ajung în Armenia!

Citește și: Interzicerea exportului de motorină de către Rusia poate fi un alt atac la Europa!

Citește și: China tocmai a oprit exportul a două minerale de care au nevoie producătorii de cipuri din lume