UE sub presiune pentru a remedia lacunele din domeniul gazelor rusești

Autor: Bogdan Frațilă

UE dorește să permanentizeze platforma comună de achiziție de gaze naturale, însă un proiect obținut arată că aceasta ar putea permite importurile din Rusia

Sursa: PixaBay

UE dorește să permanentizeze platforma comună de achiziție de gaze naturale, însă un proiect obținut arată că aceasta ar putea permite importurile din Rusia

UE dorește să permanentizeze platforma comună de achiziție de gaze naturale, însă un proiect obținut arată că aceasta ar putea permite importurile din Rusia, ceea ce ar submina ideea care stă la baza întregului sistem.
La o reuniune a ambasadorilor UE de vineri, țările au convenit că Spania, care deține președinția rotativă a Consiliului, trebuie să remedieze această lacună și să împiedice Rusia să acceseze schema, potrivit unor diplomați din două țări UE cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis.


Platforma a intrat în vigoare în aprilie și expiră în decembrie. Ea are ca scop să țină în frâu creșterea prețurilor prin valorificarea puterii colective de cumpărare a clienților din UE și prin punerea în legătură a cumpărătorilor și vânzătorilor; în mod esențial, ea exclude Moscova prin interzicerea achizițiilor de la punctele de intrare în bloc folosite de Rusia pentru exporturile sale prin conducte.
Însă, potrivit proiectului preliminar din iulie, propunerea pentru un nou sistem permanent elimină orice mențiune privind punctele de intrare interzise, optând în schimb pentru o dispoziție mai puțin strictă care ar permite Comisiei Europene să
"decidă să limiteze temporar, pe o perioadă determinată, ofertele de gaze naturale din Federația Rusă sau din Belarus" în anumite condiții, inclusiv atunci când este "necesar pentru a proteja interesele esențiale de securitate [ale țărilor]".

Probleme politice

Această modificare oferă "o invitație deschisă rușilor să vină și să își vândă" gazele în ceea ce ar deveni efectiv o bursă de gaze permanentă a UE, a declarat Aura Sabadus, analist senior la firma de informații de piață ICIS, deoarece noua dispoziție include implicit Moscova în sistem.


Deși depinde de firme să negocieze contractele efective în afara platformei după ce Comisia le ajută să se asocieze, aceasta ar "stimula în mod absolut" livrările rusești, a spus Sabadus. "Oferă gazului rusesc un pic mai multă credibilitate... dacă Uniunea Europeană își dă ștampila de aprobare".
Acum, capitalele UE doresc ca președinția spaniolă a Consiliului să se asigure că "sunt prevăzute dispoziții privind restricțiile de furnizare a gazelor naturale, inclusiv [gazul natural lichefiat] din Rusia sau Belarus prin intermediul acestui mecanism... [sunt] prevăzute", potrivit unui document de negociere internă din această săptămână văzut de POLITICO.

UE nu a sancționat gazul rusesc, dar a stabilit ca obiectiv pentru blocul comunitar să elimine treptat importurile de la Moscova până în 2027. Unele țări din UE, precum Ungaria și Austria, continuă să cumpere gaz prin conducte de la Rusia, în timp ce altele, printre care Spania și Franța, cumpără gaz natural lichefiat de la Moscova prin intermediul navelor.
Limbajul anterior a stârnit îngrijorări din partea unor țări precum Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, potrivit diplomaților din trei țări UE
"Este cu siguranță important să se garanteze că gazul rusesc nu va participa la platformă", a declarat
un al patrulea diplomat.
Răspunzând vineri la aceste îngrijorări, Comisia a declarat că este pregătită să lucreze la această problemă, au declarat doi dintre diplomați, în timp ce președinția spaniolă va trebui să elaboreze modificările juridice specifice.
Cel mai mare risc nu este neapărat ca firmele rusești să se alăture direct platformei, ci ar putea face acest lucru prin intermediul unor țări terțe, inclusiv Turcia, potrivit unuia dintre diplomați, având în vedere că firma sa energetică de stat Botaș poate cumpăra gaze din Rusia prin intermediul gazoductului submarin TurkStream.

Problema UE este că interzicerea comerțului pe puncte de intrare specifice în legislația permanentă ar putea încălca normele Organizației Mondiale a Comerțului, au declarat doi dintre diplomați.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Îndoieli mai largi

Îngrijorările vin pe fondul unui scepticism mai larg cu privire la platformă, care a fost salutată ca un pas radical spre o mai mare solidaritate a UE atunci când a fost lansată.
Din aprilie, platforma a pus în corespondență aproape 29 de miliarde de metri cubi (bcm) de cerere de gaz de la furnizori la potențiali cumpărători prin intermediul a două licitații competitive, iar o a treia este așteptată în octombrie. Cu toate acestea, este posibil ca nu toate aceste volume să fi fost contractate efectiv. Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că executivul UE "nu are acces la condițiile contractuale atunci când sunt semnate contractele".
În primele șapte luni ale acestui an, UE a consumat 197 de miliarde de metri cubi de gaz.
"Întrebarea principală pentru mine este dacă această platformă funcționează? Sincer, nu cred", a declarat un comerciant de gaze din UE, căruia i s-a acordat anonimatul, deoarece nu i s-a permis să vorbească în public.
Având în vedere că UE nu poate oferi garanții de credit ambelor părți în cazul în care ceva nu merge bine, "care este de fapt avantajul acestei platforme în comparație cu faptul că eu mă duc la același cumpărător sau vânzător și negociez direct cu el?", a întrebat traderul.
Cu toate acestea, responsabilul Comisiei pentru platformă, vicepreședintele Maroš Šefčovič, a declarat recent că "au loc tranzacții concrete", adăugând că acesta este "un semn bun că platforma a adus ceva mai bun decât ceea ce se poate obține de obicei pe piață".
Dar convingerea țărilor de a face platforma permanentă va însemna, de asemenea, sacrificarea unor părți ale sistemului existent.
Țările au transmis președinției spaniole să se asigure că participarea la platformă este voluntară și să se asigure că Comisia revizuiește sistemul până în 2030, se arată în documentul de negociere.

Citește și: Recesiunea Economică: Ce Este și Cum Ne Afectează

Citește și: Ziua 579 de război în Ucraina: Rusia și Ucraina s-au aflat în focul dezbaterilor la Adunarea Generală a ONU. Rusia a continuat atacurile în regiunea Herson din Ucraina

Citește și: Cele Mai Bune Specii de Papagali ca Animale de Companie: Alegerea Perfectă pentru Fiecare!