Data până la care pot fi plătite facturile cu cardul de energie în 2023: Banii neutilizați se pierd

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 26 iun 2024, 02:20

Cardurile de energie încărcate în septembrie cu tranșa a doua în valoare de 700 de lei

Sursa: MIPE

Până la ce dată pot fi plătite facturile cu cardurile de energie încărcate în septembrie 2023 cu tranșa a doua în valoare de 700 de lei? Banii neutilizați până la această dată se vor pierde.

Cardurile de energie încărcate în septembrie 2023 cu cea de-a doua transă în valoare de 700 de lei pot fi folosite pentru plata facturilor curente sau restante de energie. Sprijinul poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023, potrivit ghidului publicat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). 

Citește și: Când intră pensiile pe card în octombrie 2023? Mai mulți bani de la stat pentru seniorii cu venituri mai mici sau egale cu 3.000 de lei

Data până la care pot fi plătite facturile cu cardul de energie în 2023

Cardurile de energie alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul financiar în valoare totală de 1400 de lei nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut, se arată în  Ghidul cardurilor de energie publicat de MIPE.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024 toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. 

Servicii/produse care se pot plăti cu ajutorul cardurilor de energie în 2023: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial).

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Actele necesare pentru plata facturilor cu cardul de energie

– Cardul de energie (primit prin Poșta Română)

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

– Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)

– Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)

Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat+ declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Cum se face plata facturilor cu cardurile de energie 

Plata facturilor cu sumele de pe cardul de energie se poate face prin  mandat poștal:

 

  • Online, accesând aplicația de pe site-ul Poștei Române  aici
  • Direct la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului
  • La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural

 

Pentru plata online beneficiarii pot accesa site-ul poștei prin introducerea seriei cardului de energie, iar apoi, încarcă cele 3 documente necesare plății –  cartea de identitate, cardul de energie și factura  (înștiințare de plată din partea furnizorului   sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul sistemelor centralizate de termoficare). Beneficiarul trebuie să dețină și să introducă și o adresă de e-mail, pe care va primi în maximum 5 zile confirmarea plății efectuate.

Poți folosi cardul de energie pentru plată totală sau parțială a unei facturi. Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Indiferent de metoda de plată aleasă, ai nevoie de cardul de energie, actul de identitate al beneficiarului și factura de consum/codul de bare de pe aceasta sau din contul tău de client  (înștiințare de plată din partea furnizorului)  pe care dorești să o achiți.  

Citește și: Tichete educaționale pentru anul școlar 2023-2024: Data până la care se poate depune cerere pentru banii de rechizite