Mai multe lucruri incredibile despre laptele matern! Le cunosti?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 26 iun 2024, 04:55

Laptele matern este mai mult decât o simplă hrană pentru copii. Îl puteți folosi și ca picături pentru nas. Sau ca agent de curățare.

Sursa: PixaBay

Laptele matern este mai mult decât o simplă hrană pentru copii. Îl puteți folosi și ca picături pentru nas. Sau ca agent de curățare.

Laptele matern este mai mult decât o simplă hrană pentru copii. Îl puteți folosi și ca picături pentru nas. Sau ca agent de curățare. Și puteți chiar să-l transformați într-o bijuterie.
Laptele matern este considerat cea mai practică, sănătoasă și cea mai bună opțiune pentru nou-născuți. De aceea, este adesea numit primul vaccin al bebelușului sau aurul lichid. Dar laptele matern poate face mult mai mult- și nu doar pentru copil.

Concluzia? Laptele matern face minuni! Iată alte utilizări ale acestuia și mai multe fapte uluitoare.

Sanatate

Un stimulent de somn și un somnifer în același timp

Laptele matern pe care i-l dai copilului tău la micul dejun nu este același cu cel pe care i-l dai la cină. O echipă de cercetători spanioli a descoperit că concentrația de biomolecule se modifică pe parcursul zilei.

Cea mai mare concentrație de biomolecule care favorizează somnul a fost măsurată seara. Pe de altă parte, biomoleculele care au un efect stimulator au avut cea mai mare concentrație în timpul zilei. Laptele matern este, ca să spunem așa, primul ceas al bebelușului, învățându-l diferența dintre zi și noapte. În consecință, dacă îi dați bebelușului dumneavoastră lapte matern pompat, este important să i-l dați în același moment al zilei în care a fost pompat.

Băieții primesc o cantitate mai mare de grăsimi

Laptele matern se adaptează, de asemenea, la sexul bebelușului tău- atât în cantitate, cât și în compoziție. Fetele primesc mai mult lapte, în timp ce laptele băieților este mai bogat în grăsimi, proteine și energie. Nu este pe deplin clar de ce se întâmplă acest lucru. După cum a explicat biologul american Katie Hinde la o conferință științifică desfășurată la Chicago în 2014, există încă multe întrebări fără răspuns cu privire la modul în care laptele matern este personalizat.

La maimuțele rhesus, de exemplu, laptele produs pentru femele conține mai mult calciu, astfel încât acestea să se dezvolte mai repede și să devină mature sexual mai devreme. La masculi, însă, nu este nevoie de acest lucru, deoarece capacitatea lor de a se reproduce nu are o limită de vârstă. Pe de altă parte, laptele lor conține mai multe calorii pentru că petrec mai mult timp în călărit.

Pentru copiii prematuri: colostrul

Femeile încep să producă lapte încă din a doua jumătate a sarcinii. Acest lucru îi asigură bebelușului dumneavoastră o rezervă de hrană în cazul unei nașteri premature. Acest prim lapte se numește colostru, care este deosebit de bogat în substanțe nutritive.

Combate răceala și bicicletele ruginite

Laptele matern are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii, motiv pentru care multe moașe recomandă utilizarea acestuia dacă bebelușul tău are răceală.

Cel mai bine este să folosești laptele proaspăt pompat cu ajutorul unui picurător sau să îl iei direct de la sân și să îl picuri în nările bebelușului tău. Laptele matern servește, de asemenea, ca dezinfectant, de exemplu, dacă fundulețul bebelușului este roșu sau dacă sfârcurile tale sunt inflamate de la alăptare. De asemenea, îl puteți adăuga în apa de baie a bebelușului (sau în a dumneavoastră) pentru a ajuta la pielea uscată sau îl puteți folosi ca balsam pentru buzele crăpate. Funcționează chiar și ca agent de curățare natural. De exemplu, îl puteți folosi pentru a îndepărta reziduurile de mâncare arsă de pe aragaz sau rugina de pe bicicletă.

Laptele matern reduce excesul de greutate

Potrivit mai multor studii (link în limba germană), alăptarea la sân reduce riscul de obezitate infantilă. Un posibil motiv pentru acest lucru este faptul că un copil alăptat la sân va determina de obicei cât de mult bea singur și se va opri atunci când este sătul. Pe de altă parte, bebelușii hrăniți cu biberonul, pe de altă parte, este mai probabil să fie încurajați să își termine biberonul. De asemenea, a bea din biberon este mai puțin obositor decât a bea de la sân. O echipă americană de cercetători a constatat, de asemenea, că adiponectina, o proteină care se găsește în laptele matern, are un efect pozitiv asupra metabolismului copiilor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Lucruri interesante

Ingredientul principal: apa

Laptele matern este format în mare parte din apă- 88%, mai exact. De aceea, este și un bun calmant al setei. Cele 12 procente rămase sunt cele care îl transformă într-un cocktail miraculos, datorită carbohidraților, grăsimilor, proteinelor și altor nutrienți importanți.

Laptele matern poate fi donat

Unele mame practic înoată în lapte matern, în timp ce altele produc puțin sau deloc. Puteți dona laptele excedentar în mod anonim în primele șase luni de la naștere.

Bebelușii sunt mici mașini de muls

Strict vorbind, copilul nu suge pur și simplu de la sânul mamei, ci mai degrabă îl mulge. Cu ajutorul unei mișcări ondulatorii a limbii, ei împing laptele din canalele de lapte spre mamelon și în gură.

Bijuterii din laptele matern

Pentru a avea o amintire specială a zilelor în care ați alăptat, puteți avea o bijuterie realizată din laptele dumneavoastră matern. Până acum, există câteva studiouri de bijuterii care oferă această opțiune- iată unul dintre ele. Este nevoie doar de o cantitate mică de lapte și este procesată (aproximativ 15 mililitri.) Și nu trebuie să vă faceți griji, laptele nu se strică în timpul procesului. Laptele matern poate supraviețui cu ușurință mai multe ore sau zile fără a fi refrigerat- nu ca hrană pentru bebeluși, atenție, ci până la procesarea ulterioară într-un colier, cercei sau inel.

Citește și: Mamele minore vor primi o bursă specială. Iată care este suma pe care acestea o vor pimi

Citește și: 3 trucuri prin care putem să prelungim viața mașinii de spălat

Citește și: Alocații 2023: La ce sume au ajuns alocațiile copiilor! Câți bani vor primi elevii din toamnă