Informații impresionante despre cordonul ombilical!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 26 iun 2024, 05:05

Cordonul ombilical furnizează copilului nenăscut substanțele nutritive de care are nevoie. Dar el servește și ca jucărie în uter și poate fi util dupa nastere!

Sursa: PixaBay

Cordonul ombilical furnizează copilului nenăscut substanțele nutritive de care are nevoie. Dar el servește și ca jucărie în uter și poate fi util dupa nastere!

Cordonul ombilical furnizează copilului nenăscut substanțele nutritive de care are nevoie. Dar el servește și ca jucărie în uter și poate fi util chiar și după naștere. Aici, arunc o privire asupra acestei mini-minune. Și cicatricea pe care o lasă.
V-ați jucat vreodată cu ideea de a stoca sângele din cordonul ombilical al copilului dumneavoastră? Eu nu (nici eu). Există un motiv pentru care mă interesez de acest subiect acum, la șapte ani de la nașterea primului meu copil: Chrissy Teigen.


Dacă numele nu vă spune nimic, Chrissy Teigen este un model american în vârstă de 44 de ani și mamă a trei copii, care este căsătorită cu cântărețul John Legend. Și tocmai a făcut stocarea sângelui din cordonul ombilical al nou-născutului ei. Ea este fericită să vorbească deschis despre acest lucru- împreună cu multe alte probleme de familie.
Titlul m-a nedumerit. Cunosc povești și ziceri despre mâncatul placentei sau despre plantarea unui copac deasupra ei.
Și am înțeles deja faptul că sângele din cordonul ombilical este valoros. Dar să-l stocăm imediat? Am vrut să aflu mai multe și am găsit zece fapte uimitoare pe această temă. Concluzia: cordonul ombilical este destul de ingenios!

De cand e atasat de copil

Este un colac de salvare
După naștere și clamparea cordonului ombilical, acesta păstrează o parte din sângele rezidual.

Acesta conține celule stem valoroase care sunt importante pentru tratarea bolilor de sânge și ale sistemului imunitar. În prezent, este folosit în principal pentru a trata copiii care suferă de leucemie. Părinții pot stoca sângele din cordonul ombilical al copilului lor și aici: în Elveția există atât bănci private de sânge din cordonul ombilical, cât și una publică (site în limba germană). Aceasta din urmă pune celulele stem la dispoziția pacienților din întreaga lume.

Prima jucărie a bebelușului
În jurul celei de-a patra luni de sarcină, bebelușii încep să exploreze mediul înconjurător cu mâinile, picioarele și gura. Imaginile cu ultrasunete arată că aceștia ajung la cordonul ombilical și îl țin în mână, formând primele lor experiențe haptice. Tragerea sau tragerea acestuia nu este periculoasă; joaca chiar favorizează creșterea cordonului ombilical, care oricum ar trebui să se lungească.

Acesta crește
Cordonul ombilical crește odată cu bebelușul și, la naștere, este la fel de lung ca și înălțimea copilului, în jur de 50-60 de centimetri. Unul din 1.000 de copii are un cordon ombilical prea lung, de 80 de centimetri sau mai mult.

Înfășurări și noduri
Din cauza mișcărilor copilului, cordonul ombilical se înfășoară adesea în jurul unor părți ale corpului, inclusiv în jurul gâtului.

Acest lucru se întâmplă în aproximativ 20 la sută dintre nașteri. De asemenea, unul până la două procente dintre copii alunecă prin cordonul ombilical și formează noduri în el. De cele mai multe ori, acest lucru nu reprezintă o problemă. Cu toate acestea, dacă cordonul ombilical este strâns sau ciupit, cauzând o insuficiență de aprovizionare, este necesară intervenția și copilul trebuie să fie adus pe lume.

Acidul hialuronic îl face elastic
Acidul hialuronic este cel mai bine cunoscut ca ingredient al cremelor anti-îmbătrânire. Dar este, de asemenea, o parte naturală a cordonului ombilical. Așa-numita jeleu Wharton conține acid hialuronic pentru a da cordonului ombilical elasticitatea de care are nevoie- și pentru a-l proteja de îndoire. Își obține stabilitatea de la două artere care se învârt în spirală în jurul unei vene.

Sângele se deplasează în sens invers
Apropo de artere și vene, arterele transportă în mod normal sângele bogat în oxigen, în timp ce venele transportă sângele lipsit de oxigen. Deoarece fătul depinde de aportul mamei, în cazul cordonului ombilical se întâmplă contrariul. Vena transportă sângele oxigenat și bogat în nutrienți de la placentă la făt, în timp ce arterele transportă sângele dezoxigenat și deșeurile către placentă.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dupa nastere

Prima noastră cicatrice din istorie
Odată cu prima respirație, bebelușul nu mai are nevoie de cordonul ombilical, așa că acesta este tăiat după naștere. Aceasta este nedureroasă, deoarece nu conține celule și căi nervoase. Restul se usucă, se înnegrește și cade după câteva zile. Ceea ce rămâne este buricul- prima cicatrice din viața unei persoane. În primele câteva zile după naștere, îngrijirea buricului este esențială; acesta trebuie dezinfectat în mod regulat.

Pensarea întârziată
Cordonul ombilical este de obicei clampat imediat după naștere. Acum, însă, moașele întârzie din ce în ce mai mult acest lucru și așteaptă până când cordonul ombilical nu mai pulsează de unul singur și schimbul de sânge se oprește în mod natural. Acest lucru este menit să ofere copilului o doză suplimentară de sânge și, potrivit unui studiu efectuat pe sugari din Mexico City, aceștia beneficiază de un aport mai bun de fier. Sângele din cordonul ombilical nu poate fi donat după clamparea întârziată.

Innie sau ou outie?
Deși forma buricului nu este la fel de unică precum o amprentă digitală, există nenumărate tipuri diferite. Aspectul său depinde în principal de factori genetici; tipul de cordon ombilical nu are nimic de-a face cu el. Cu toate acestea, înălțimea și greutatea unei persoane îi pot schimba aspectul în timp. Pentru majoritatea oamenilor, buricul se trage spre interior, ceea ce este denumit "innie". "Outies"- când buricul se umflă în afară- sunt mai rare. La vârsta adultă, buricul nu mai are nicio utilitate. Cu toate acestea, în anumite operații, el oferă un punct de acces important în interiorul corpului, iar instrumentele chirurgicale sunt introduse printr-o mică incizie în buric. Această metodă se numește chirurgie cu un singur port.

Cordonul ombilical în alte culturi
În Mexic, cordonul ombilical este considerat un talisman norocos și este pus în jurul gâtului nou-născutului ca un colier. În Japonia, este curățat și depozitat într-o cutie. Păstrat ca o amintire, se spune că asigură o relație bună între mamă și copil pentru tot restul vieții lor. În țările islamice, cordonul este în mod tradițional îngropat lângă o moschee sau aruncat într-un râu după naștere.

Citește și: Mai multe lucruri incredibile despre laptele matern! Le cunosti?

Citește și: Cine sunt mamele care beneficiază de 700 de lei din partea statului „Copiii acestora au prioritate pentru locuri la creşă şi la grădiniţă”

Citește și: Semnal de alarmă de la medicul Octavian Jurma! Pandemia de Covid-19 ar putea reveni în România: "Riscul de infectare va crește progresiv cu 15-20%"