Anglia aprobă producția controversată de petrol și gaze din Marea Nordului!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 27 iun 2024, 06:45

Aprobarea este contrară recomandărilor făcute de oamenii de știință și de ONU de a limita utilizarea combustibililor fosili și a fost criticată!

Sursa: PixaBay

Aprobarea este contrară recomandărilor făcute de oamenii de știință și de ONU de a limita utilizarea combustibililor fosili și a fost criticată!

Aprobarea este contrară recomandărilor făcute de oamenii de știință și de ONU de a limita utilizarea combustibililor fosili și a fost criticată de activiști și de opoziție.
Marea Britanie a aprobat explorarea de petrol și gaze în cel mai mare zăcământ nedezvoltat al său, a anunțat miercuri Autoritatea de Tranziție din Marea Nordului, organismul de reglementare responsabil.
Pentru a îmbunătăți securitatea energetică și a asigura prețuri scăzute la energie, potrivit autorității, aceasta a "acordat acordul de dezvoltare și producție" companiilor Equinor și Ithaca Energy.


Producția pe câmpul Rosebank, situat în Marea Nordului la aproximativ 128 de kilometri nord-vest de Insulele Shetland, ar trebui să înceapă cel mai devreme în 2026 și ar putea produce aproximativ 300 de milioane de barili de petrol pe durata sa de viață.

Ce spune guvernul?

Guvernul britanic a declarat că dezvoltarea de noi zăcăminte este necesară pentru a îmbunătăți securitatea energetică a Regatului Unit și pentru a asigura prețuri stabile, în special având în vedere războiul actual al Rusiei în Ucraina.


Secretarul britanic pentru securitate energetică, Claire Coutinho, a declarat că aceste măsuri vor contribui la creșterea economiei naționale și "ne vor ajuta să realizăm tranziția către o energie mai ieftină și mai curată".
Aprobarea vine după ce premierul Rishi Sunak a îndulcit semnificativ unele dintre politicile britanice privind clima. Săptămâna trecută, Sunak a amânat eliminarea treptată a mașinilor cu motoare cu combustie și a cazanelor pe gaz, printre alte măsuri care ar fi redus emisiile de gaze cu efect de seră.

Cu toate acestea, guvernul afirmă că este încă pe drumul cel bun pentru a atinge nivelul zero de emisii de carbon până în 2050, deoarece noul proiect va cauza "semnificativ mai puține emisii decât dezvoltările anterioare".

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aprobarea stârnește furia activiștilor și a opoziției

Dar activiștii de mediu și politicienii ecologiști și verzi au criticat decizia, susținând că măsurile înseamnă că Marea Britanie nu își va atinge obiectivele climatice.
"Acest lucru este obscen din punct de vedere moral", a postat pe rețelele de socializare Caroline Lucas, membră a Partidului Verde. "Nu va îmbunătăți securitatea energetică sau va reduce facturile- dar va spulbera angajamentele noastre climatice".


În august, 50 de politicieni din ambele camere ale Parlamentului britanic și reprezentând toate partidele majore au scris guvernului pentru a bloca aprobarea, spunând că ar putea produce 200 de milioane de tone de dioxid de carbon.
Mai mulți oameni de știință în domeniul climei s-au pronunțat împotriva întoarcerii guvernului conservator în ceea ce privește politica climatică, care este văzută de observatori ca o încercare de a câștiga votanții înaintea alegerilor din 2024.

Citește și: Oamenii de știință se apropie de rezolvarea misterului antimateriei!

Citește și: Greva scenariștilor de la Hollywood s-a încheiat! Ce au obtinut?

Citește și: Londra suferă de o "recesiune" a birourilor. Meta tocmai a plătit 181 de milioane de dolari pentru a renunța la chirie

 

Taguri: