Orice femeie poate experimenta din când în când momente sau perioade în care nivelul de încredere în propria persoană este semnificativ mai scăzut, ceea ce îi poate afecta atât viața personală, cât și pe profesională. Factorii care pot contribui la pierderea încrederii în sine sunt numeroși, dar unul dintre ei este cu siguranță aspectul fizic. Uneori, chiar și o mică imperfecțiune, pe care poate cei din jur nu o observă, pot stârni îngrijorări legate de aspectul și imaginea corporală, ducând la scăderea încrederii în sine.[3][5] Există însă numeroase soluții care pot ajuta o femeie să se simtă mai bine în propria piele și să-ți recapete încrederea în sine, iar în acest articol îți vom vorbi despre câteva dintre acestea.
1. Tratamente pentru estomparea ridurilor
Faptul că aspectul pielii noastre ne poate influența imaginea de sine și încrederea în propria persoană nu este un secret. Este dificil să te simți încrezătoare când ridurile apar poate mai repede decât te-ai fi așteptat sau sunt mai pronunțate decât ți-ai dori. În funcție de dorințele tale, poți alege să le accepți cu grație sau să iei măsuri pentru a ameliora aspectul acestora ori chiar a scăpa definitiv de ele.
Din acest punct de vedere, gama de soluții pentru care poți opta este una foarte largă și variată. Poți opta, de exemplu, pentru proceduri nonchirurgicale precum tratamentele cu toxină antirid, fillerele dermice, microdermabraziunea, peelingul chimic sau tratamentele cu laser. De asemenea, există și opțiunea liftingului facial, combinat eventual cu o blefaroplastie sau o operație de ridicare a sprâncenelor.[6]
2. Chirurgia estetică a organelor genitale
Fața nu este singura zonă a corpului al cărei aspect poate fi îmbunătățit pentru a te ajuta să-ți recapeți încrederea în sine. Popularitatea chirurgiei estetice a zonei intime, de exemplu, este în continuă creștere. Dimensiunile labiilor, laxitatea vaginală sau aspectul muntelui pubian sunt detalii ce pot afecta nu doar încrederea în sine a unei femei, dar și viața sexuală a acesteia și pot duce la apariția a diverse probleme.
Zona genitală a femeilor poate fi corectată prin diverse intervenții chirurgicale, printre care se numără și labioplastia, himenoplastia sau vaginoplastia.[1] Beneficiile potențiale ale acestor intervenții includ îmbunătățirea încrederii în sine, a vieții sexuale și a calității vieții în general.[2] Dacă ești nemulțumită de aspectul zonei tale intime, ține deci cont de faptul că există soluții pentru a corecta aspectele care te deranjează.
3. Chirurgia estetică a sânilor
Sânii, această adevărată marcă a feminității, pot influența și ei semnificativ nivelul încrederii în sine a unei femei. Fie că sunt mai mici sau mari decât ți-ai dori, fie că, din diverse motive, și-au pierdut fermitatea și s-au lăsat, există însă diverse soluții pentru a le îmbunătăți aspectul. Printre cele mai comune tipuri de intervenții chirurgicale estetice ale sânilor se numără mărirea sânilor cu implanturi mamare, reducția mamară, adică micșorarea sânilor, și liftingul mamar sau operația de ridicare a sânilor. Astfel de proceduri au ajutat multe femei să obțină bustul pe care și l-au dorit dintotdeauna și să aibă mai multă încredere în sine.
În cazul femeilor care au trecut printr-o mastectomie, reconstrucția sânului poate juca, de asemenea, un rol foarte important în recăpătarea încrederii în sine.[7]
4. Rinoplastia
Rinoplastia, o procedură chirurgicală prin care se pot modifica forma și dimensiunile nasului, este una dintre cele mai comune intervenții estetice și poate avea un impact semnificativ asupra încrederii și stimei de sine a unei femei. Nasul este elementul central al feței, iar aspectul acestuia îl influențează pe cel al întregului chip. Tocmai de aceea, prin corectarea proporțiilor acestuia se poate obține o îmbunătățire semnificativă a armoniei trăsăturilor feței.[4] În plus, o astfel de procedură mai prezintă și avantajul că rezultatele sunt relativ permanente.
Aspectul fizic poate avea un impact foarte mare asupra încrederii în sine. Poate fi un detaliu mic, o imperfecțiune minoră, pe care poate numai tu o observi, dar care totuși te împiedică să te simți bine în propria piele. În astfel de cazuri, proceduri precum cele menționate în acest articol te pot ajuta să corectezi aspectele care te deranjează și să-ți schimbi percepția despre propria persoană.
Bibliografie:
1. Cohut, Maria. “Sex and Self-Confidence: Do Genital Enhancements Help?”, Medical News Today, 12 Jan. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/320605. Accessed 21 Aug. 2023.
2. Prafulla Kumar Mishra, et al. “Cosmetic Gynecology: Present and Future Perspectives”, International Journal of Innovative Research in Medical Science, vol. 6, no. 11, 22 Nov. 2021, pp. 845–853, ijirms.in/index.php/ijirms/article/view/1273, https://doi.org/10.23958/ijirms/vol06-i11/1273. Accessed 21 Aug. 2023.
3. “Raising Low Self-Esteem”, NHS, 2023, www.nhs.uk/mental-health/self-help/tips-and-support/raise-low-self-esteem/. Accessed 21 Aug. 2023.
4. “Rhinoplasty”, American Society of Plastic Surgeons, 2023, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/rhinoplasty. Accessed 21 Aug. 2023.
5. “What Is Self-Esteem?”, Mind, 2022, www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/self-esteem/about-self-esteem/. Accessed 21 Aug. 2023.
6. “Wrinkles”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/diagnosis-treatment/drc-20354931. Accessed 21 Aug. 2023.
7. ”Types of Breast Surgery for Cancer, Cosmetic & Preventative”, Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/articles/9097-breast-surgery-options. Accessed 21 Aug. 2023.