Creșterile salariale în construcții și agricultură se amână. Cu ce explicații a venit premierul Marcel Ciolacu

Autor: Diana Ghita

Ce anunț a făcut Marcel Ciolacu

Sursa: shutterstock; Facebook

Joi, 28 septembrie, Guvernul s-a întrunit într-o ședință, pe tema creșterii salariilor minime ale românilor.

Executivul a luat mai multe hotărâri în privința salariului minim brut.

Citește și: Salariul minim crește semnificativ în unele domenii! Ce angajați se vor bucura de venituri mai mari: ,,Cât mai repede cu putință”

Ce se știa despre salariile din agricultură și construcții

Acum câteva zile, Guvernul anunța că se vor majora salariile minime ale angajaților din domeniul construcțiilor și al agriculturii. Acestea ar fi urmat să se mărească prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

Conform informațiilor transmise de către Executiv, era planificat ca majorarea respectivelor venituri să fie urgentată.

„S-a decis că reglementarea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin ordonanță de urgență separată, tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor crește cât mai repede cu putință.”, anunțase Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Însă, în acest sens, s-au produs câteva schimbări. După ședința de Guvern care a avut loc joi, 28 septembrie, s-a hotărât ca majorările salariale din agricultură și construcții să fie amânate, ordonanța de urgență care prevedea acest lucru fiind retrasă.

Citește și: Salariul minim pe economie va crește. Cine se va bucura de mai mulți bani

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum a motivat Marcel Ciolacu amânarea creșterii salariale

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că, deși ar fi crescut salariile minime ale celor din respectivele domenii, la acestea s-ar fi adăugat contribuții la asigurările de sănătate, care ar fi redus veniturile acestor angajați. Acest aspect s-a constatat în urma unor calcule făcute de Ministerul Finanțelor și prezentate în timpul ședinței.

,,Calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria

alimentară ar fi putut scădea ”, a transmis Marcel Ciolacu.

Cu toate acestea, creșterea tuturor salariilor minime a fost aprobată. Toate acestea se vor mări cu 10%, de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei brut. Concret, angajații vor primi, în mână, 2.079 de lei. Această majorare vizează 1.898 de salariați.

În acest sens, premierul țării a mai ținut să aducă în discuție faptul că aceste venituri ar mai putea cunoaște o mărire, în anul 2024.

,,Astăzi, majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţilor din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritatea de a creşte salariul minim şi ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a declarat Ciolacu, în debutul şedinţei Executivului.

Citește și: Cu cât vor fi majorate pensiile? Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru pensionari: „Nu vor fi la fel, nu se poate!”