Comerțul dintre Rusia și China este în plină expansiune

Autor: Bogdan Frațilă

Containerele de transport maritim din China se "îngrămădesc" în Rusia, în contextul în care mărfurile chinezești care intră în această țară sunt în creștere

Sursa: PixaBay

Containerele de transport maritim din China se "îngrămădesc" în Rusia, în contextul în care mărfurile chinezești care intră în această țară sunt în creștere

Containerele de transport maritim din China se "îngrămădesc" în Rusia, în contextul în care mărfurile chinezești care intră în această țară sunt în creștere, conform unei noi analize.

Rusia are 150.000 de containere maritime în plus pe care importatorii se străduiesc să le returneze în China, a declarat platforma logistică Container xChange într-un raport publicat joi, citând informații furnizate de un client.

"Există o circulație semnificativă a mărfurilor din China în Rusia, dar foarte puține mișcări de întoarcere în China din Rusia.

Containerele se îngrămădesc în Rusia, ceea ce înseamnă că prețurile containerelor la mâna a doua sunt foarte scăzute în Rusia", a declarat directorul general Christian Roeloffs în raport.

Guverne autoritare care se ajuta la nevoie?

China a apărut ca un colac de salvare economic cheie pentru Rusia după invazia sa în Ucraina, în condițiile în care Statele Unite și aliații săi au redus comerțul și au impus sancțiuni pentru a sugruma efortul de război al Kremlinului.

China a insistat că este neutră și că dorește doar pace în Ucraina.

Dar liderii chinezi văd Moscova ca pe un partener strategic apropiat și o contrapondere cheie împotriva unui Occident ostil. Beijingul a criticat sancțiunile occidentale împotriva vecinului său nordic, în timp ce a accelerat achizițiile de energie rusească și a devenit un furnizor critic de bunuri de consum pentru piața rusă.

Excesul de containere, în urma căruia prețul containerelor de 40 de picioare a scăzut de șapte ori de la începutul anului trecut, este o consecință a "dezechilibrului comercial tot mai profund dintre

Rusia și China" în ceea ce privește tipul de produse trimise prin containere, potrivit Container xChange.

În primele opt luni ale anului 2023, comerțul bilateral a crescut cu 32% față de aceeași perioadă a anului precedent, volumul total al schimburilor comerciale ajungând la 155 de miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze publicate la începutul acestei luni. Aceasta a inclus o creștere a exporturilor din China către Rusia, care au crescut cu 63,2% față de anul trecut, ajungând la 71,8 miliarde de dolari.

Importurile în China au crescut cu un ritm mai modest de 13,3%, ajungând la 83,3 miliarde de dolari.

Rusia a declarat că se așteaptă ca schimburile comerciale cu China să atingă un nivel record de 200 de miliarde de dolari în acest an- cu un an înainte de programul pe care președintele Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping îl stabiliseră în 2019.

Legăturile lor comerciale în creștere au mutat comerțul energetic rusesc spre est și au stârnit critici potrivit cărora sprijinul economic al Chinei susține războiul Rusiei în Ucraina.

Tipul de bunuri schimbate contribuie la surplusul de containere maritime din Rusia, potrivit Container xChange.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Economia colaborarii lor

Raportul său a subliniat achizițiile de materii prime rusești de către China, care sunt transportate în principal prin cisterne feroviare și vagoane deschise, mai degrabă decât în containere.

Automobilele și electronicele de consum se numără printre produsele cheie pe care furnizorii chinezi le vând în Rusia, după ce sute de mărci globale au fugit din țară în urma invaziei.

În cealaltă direcție, aproape o cincime din importurile de țiței ale Chinei din iulie au provenit din Rusia, a declarat Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol într-un raport publicat la începutul acestei luni.

Împreună cu India, China a reprezentat 80% din exporturile de petrol rusesc în iulie, a declarat Agenția Internațională pentru Energie într-un raport din august.

Container xChange a subliniat, de asemenea, probleme logistice mai largi legate de schimbarea modelelor comerciale și de congestia traficului.

"Porturile și drumurile rusești supraîncărcate cauzează ineficiența transporturilor. Deși au fost făcute unele investiții pentru a îmbunătăți infrastructura, constrângerile fiscale și... [metodele folosite pentru a acoperi] deficitele bugetare complică lucrurile", a spus acesta.

"Pivotul Rusiei către Asia depinde de o dezvoltare substanțială a infrastructurii", a adăugat acesta.

Citește și: Lumea are nevoie de mașini electrice ieftine, dar nu e asa usor!

Citește și: Bernard Arnault, detinatorul Lous Vuitton si Versace, sub investigatie

Citește și: Papa Francisc numește 21 de cardinali! Ce inseamna acest lucru?