Valoarea punctului-amendă se poate modifica începând cu anul 2024. Șoferii trebuie să cunoască această schimbare

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 oct 2023, 11:29

Valoarea punctului-amendă se poate modifica începând cu anul 2024

Sursa: Unsplash

Punctul-amendă variază în funcție de salariul minim pe economie, iar cum acesta s-a majorat, și punctul-amendă va crește.

Valoarea salariului minim pe economie a crescut, iar punctul-amendă se va modifica începând cu anul 2024, fiind plafonat până la sfârșitul acestui an, la 145 de lei.

Citește și: Crește salariul minim de la 1 octombrie: Cine va putea beneficia de această majorare?

Valoarea punctului-amendă se modifică începând cu anul 2024

Valoarea salariului minim s-a majorat la data de 1 octombrie cu 10%, mai exact acesta a ajuns la 3.300

de lei, iar această creștere poate afecta și valoarea punctului-amendă, începând din anul 2024. Punctul-amendă este calculat în raport cu salariul minim, însă acesta o să rămână plafonat până la sfârșitul anului 2023, la suma de 145 de lei.

Deși valoarea punctului-amendă nu se va putea modifica până la începutul anului 2024, după cum s-a stabilit în 2022, printr-o Ordonanță de Urgență, creșterea din anul următor este cerută și de Poliția Română.

Poliția Română își dorește ca șoferii ce încalcă legea să primească sancțiuni contravenționale mai mari, iar din acest motiv, aceștia au întocmit o propunere prin care să ceară creșterea punctului-amendă de la 145 de lei la 165 de lei.

Această creștere este mai mică față de cei 330 de lei pe care ar trebui șoferii să îi plătească în funcție de majorarea salariului minim pe economie. Motivul pentru care Poliția Română dorește această modificare este numărul îngrijorător de abateri rutiere ce duc la accidente, România fiind pe primul loc la numărul victimelor vătămate în accidente rutiere.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Guvernul taie din voucherele de vacanță. Cine sunt angajații care vor fi afectați de această măsură

Permisele de conducere se vor obține mai greu

Parlamentul Uniunii Europene este în discuții intense cu privire la reformele permiselor de conducere, iar scopul pentru aceste dezbateri este scăderea numărului de persoane decedate în accidente rutiere. Uniunea Europeană își dorește ca numărul deceselor din cauza accidentelor rutiere să scadă până în anul 2050.

Proiectul de lege prezintă mai multe modificări pentru șoferi, astfel încât drumurile să devină mai sigure. Șoferii ce au peste 70 de ani s-ar putea să nu mai conducă, iar șofatul pe timpul nopții poate rămâne de domeniul trecutului, deoarece se dorește interzicerea acestuia pentru șoferii începători. 

Șoferii ce au peste 80 de ani ar putea fi supuși testelor medicale și psihologice pentru a își păstra permisul de conducere, teste ce ar putea să devină permanente după o anumită vârstă astfel încât toți șoferii să prezinte siguranță în trafic. 

Citește și: Cât câștigă un pompier în 2023. În România există aproximativ 33.000 de pompieri profesioniști