România arhaică! Carul cu boi, tabloul viu din România de astăzi! Iată cum își lucrează pământul o mână de oameni dintr-un sat uitat de timp, în Munții Buzăului! „Ăsta-i traiul nostru!”

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 03 oct 2023, 14:33

Echipa emisiunii Asta-i România a ajuns în satul Lopătăreasa, situat în Munții Buzăului

Sursa: Captură KANAL D

România, ca un tablou de Grigorescu! Iată cum își lucrează pământul locuitorii dintr-un sat din Munții Buzăului în zilele noastre! „Suntem ultima generație care practică această muncă!”

Țărani muncind pământul cu carul tras de boi! Nu este un tablou de Grigorescu, ci este imaginea pastorală a unei Românii care încă se mai întâmplă în zilele noastre. Într-un sat din Munții Buzăului o mâna de oameni încă își duc viața ca odinioară! Muncesc în clacă și își lucrează pământul că pe vremuri. Pe dealurile lor niciun tractor și niciun utilaj agricol modern nu trage carele încărcate cu lemne sau fan, așa cum face o pereche zdravănă de boi.

România arhaică! Carul cu boi, tabloul viu din România de astăzi

Echipa emisiunii Asta-i România a ajuns în satul Lopătăreasa, situat în Munții Buzăului, acolo unde o mână de oameni își lucrează terenurile agricole că pe vremuri. Pe dealurile lor, niciun tractor și niciun utilaj modern nu trage carele încărcate cu lemne sau fân, locuitorii folosesc încă puterea și rezistență boilor care sunt obișnuiți cu arșiță, cu frigul și cu pantele abrupte.

Citește și: Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, trăiesc în container, dar au visuri mari

Aceasta este imaginea uluitoare care ne duce cu gândul mai degrabă la România din epoca interbelică, nu la o scenă din zilele noastre și totuși e o frântură din realitatea de astăzi. Sunt ultimele zile călduroase de toamna, când soarele inundă dealurile îngălbenite.

Este vremea fanului, când oamenii se strâng că pe vremuri, în clacă și adună paiele în căpițe uriașe.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

E ultima lor șansă să asigure hrana animalelor din gospodării pentru la iarnă. La munte, frigul e mai aprig și vremea rece vine mai devreme. Fără ajutorul unei perechi zdravene de boi oamenii n-ar putea să își lucreze pământurile, iar când au nevoie apelează la tracțiunea asigurată de boi, care ajung să coste și peste 4000 de euro.

În satul Lopătăreasa din Munții Buzăului, oamenii se încăpățânează încă să mai muncească ogoarele că pe vremuri.

În fruntea lor se află însuși primarul, care s-a născut și a crescut această zonă. Deși a făcut două facultăți și a lucrat peste 10 ani în învățământ, dragostea de pământ și animale l-au readus pe meleagurile natale.

Citește și: Uitați de lume, prinși în războiul altora, duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”