În ziua de 14 octombrie 2023, Soarele va fi acoperit în proporție de 91% de către Lună. Eclipsa se numește inelară, fiind momentul în care se va forma acel ”inel de foc”.
Eclipsa de soare va avea loc în ziua de Sfânta Parascheva
În ziua de 14 octombrie, Luna și Soarele vor fi aliniate perfect cu planeta Pământ. Eclipsa nu va fi una totală, ci una inelară, Soarele fiind acoperit în proporție de 91%.
Citește și: Când are loc următoare eclipsă de soare din 2023?
Spectacolul astronomic va avea loc chiar în ziua de Sfânta Parascheva, iar pe cer va putea fi observat acest inel de foc. Evenimentul astronomic va putea fi observat în regiuni precum America de Nord, America de Sud, estul Oceanului Pacific și vestul Oceanului Atlantic.
Citește și: Ora de iarnă 2023: Când se dau ceasurile înapoi?
Eclipsa inelară a stârnit interesul multor observatori și cercetători, iar cei ce doresc să i-a parte la observarea acestui eveniment astronomic trebuie să dețină un echipament special de protecție solară. Astronomul Florent Delefie de la Observatorul din Paris susține că ''Arsurile retiniene pot fi ireversibile''.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Eclipsele pot produce schimbări în organismul uman
Astrologii îi avertizează pe cei mai sensibili și susțin că în perioada unei eclipse, aceștia sunt predispuși la stări de anxietate și izolare socială.
Eclipsele pot provoca tulburări ale sistemului nervos, dar și ale somnului, provocând insomnii.În această perioadă, oamenii pot experimenta atacuri de panică, fiind indicat ca persoanele sensibile să se înconjoare de cei dragi în această zi.
Eclipsa de pe data de 14 octombrie face parte din seria Saros 134, ultima având loc în anul 2005. Eclipsa inelară de Soare din 2005 a avut maximul în Sudan, iar eclipsa care se va produce pe data de 14 octombrie va avea maximul în apropiere de Nicaragua, nu departe de coasta estică.
Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc pe data de 3 septembrie 2081 și va putea fi observată și din România.