Cumpărăturile cu bani cash vor deveni o raritate „Plafonul va fi redus gradual” Ce români vor fi obligați să acorde statului 25% din profit

Autor: Diana Bostan

Plățile cu bani cash vor fi limitate

Sursa: Pexels.com

Noile măsuri fiscal bugetare dau bătăi de cap românilor. Guvernanții își doresc cu orice preț să pună capăt evaziunii fiscale, însă stârnesc revolte în rândul cumpărătorilor și al comercianților.

Cumpărăturile cu bani lichizi vor deveni o raritate în următorii doi ani. Guvernanții își doresc ca persoanele fizice să nu depășească suma de 5.000 de lei atunci când vine vorba de plățile cash.

Cumpărăturile cu bani lichizi vor fi limitate în următoarea perioadă

Dacă persoanele fizice vor putea plăti cu bani lichizi până la suma de 5.000 de lei, firmele nu vor putea face tranzacții cu sume mai mari de 1.000

de lei. În anul 2025, acest plafon va fi redus la jumătate.

Citește și: Bugetarii care vor primi mai mulți bani în luna octombrie. Cine face parte din categoria vizată

Noile măsuri guvernamentale au stârnit revolta cumpărătorilor obișnuiți cu plățile în numerar. Chiar și atunci când va fi vorba de bunuri, precum case, mașini sau electronice, ale căror preț depășesc cu siguranță suma de 5.000

de lei, plățile vor fi făcute cu cardul de la data de 1 ianuarie.

Citește și: Noi măsuri fiscale sunt pregătite de către Guvern. Reformele privesc și jocurile de noroc

" Propunerea noastră, de fapt, este de a reduce gradual plățile în numerar, pentru că ele sunt sursa plăților la negru între doi comercianți.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aici plafonul va fi redus de la 5.000 lei la 1.000 lei. Practic, cu alte cuvinte, se vor putea face plăți în numerar, dar în limita 1.000 lei, plafonul pentru acest tip de operațiune. Restul se poate apela la card sau tranzacții bancare. Propunerea noastră este ca pentru operațiunile numerar între o persoană fizică și o persoană juridică, plafonul să fie redus gradual, de la 1 ianuarie 2024 5.000

lei și de la 1 ianuarie 2025 la 2500”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Guvernul vrea să pună punct evaziunii fiscale în România

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că plățile în numerar sunt principala sursă de evaziune între doi comercianți. Noile măsuri au atras revolta românilor, dar și a unor analiști financiari.

Citește și: Apar noi schimbări legate de legea pensiilor. Marcel Boloș “nu este responsabilitatea Ministerului de Finanțe să stabilească aceste procente de creștere a pensiilor”

În cazul în care firmele vor avea la finalul zilei o sumă care depășește 50.000 de lei numerar, vor fi obligate să înmâneze statului 25%. Cei ce doresc să depună la bancă sume de peste 10.000 de euro vor fi nevoiți să completeze o declarație în care să precizeze de unde provin banii și să dovedească asta cu documente.

Citește și: Este gata forma finală a proiectului măsurilor fiscale! Ce a transmis premierul Marcel Ciolacu

Noile reglementări nu au intrat încă în vigoare, legea fiind blocată la Curtea Constituțională.