Update Live Ziua 590 de război în Ucraina: Suedia trimite noi ajutoare către Ucraina

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 oct 2023, 13:36

Aproximativ 51 de persoane au decedat într-o lovitură cu rachete

Sursa: Facebook Володимир Зеленський

O rachetă rusă a lovit joi o cafenea și un magazin alimentar, iar peste 50 de persoane și-au pierdut viața, printre care se numără și un copil de șase ani.

Oficialii ucrainieni au declarat că peste 50 de persoane și-au pierdut viața în urma unui atac cu rachete în timpul unui serviciu de veghe în satul Hroza din regiunea Harkov.

Citește și: Update Live Ziua 589 de război în Ucraina: Dronele au atacat mai multe regiuni rusești

Suedia trimite noi ajutoare către Ucraina

2,2 miliarde de coroane, echivalentul a 199 de milioane de dolari, aceasta este suma pe care o are noul pachet de sprijin militar pe care Suedia îl va trimite Ucrainei.

Acest pachet de sprijin militar va fi format în mare parte din muniție de artilerie, a anunțat ministrul Apărării, Pal Jonson, în cadrul unei conferințe de presă. 

Ministrul Apărării a anunțat și decizia pe care Guvernul a luat-o, mai exact acesta analizează un posibil ajutor militar pe care să îl ofere Ucrainei. Este posibil ca Suedia să trimită avioane de luptă Jas Gripen în Ucraina, însă pentru a face acest lucru, Suedia trebuie să devină membră a NATO, din motive de securitate internă.

Decizia finală trebuie să fie oferită până la data de 6 noiembrie, a mai declarat Pal Jonson. 

Citește și: Ziua 585 de război în Ucraina: Armata ucraineană a doborât 40 de drone rusești. Persoanele din zona localității Vinița au fost evacuate

Moscova își dorește să iasă din Tratatul interzicerii armelor nucleare

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Președintele parlamentului, Viaceslav Volodin, a anunțat că mai mulți reprezentanți ai parlamentului își doresc revocarea ratificării Tratatului de interzicere a testelor nucleare (CTBT) la următoarea reuniune a legislativuluia. Această declarație a fost realizată după ce Vladimir Putin a discutat joi despre doința ca Rusia să înceapă să reia testele nucleare și a subliniat că Senatul Statelor Unite nu a ratificat încă CTBT. 

Această modificare poate veni după trei decenii în care armele nucleare nu au mai fost testate de către Rusia.

Citește și: Update Live Ziua 587 de război în Ucraina: Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost condamnată la opt ani și jumătate de închisoare

Slovacia nu va mai trimite ajutor Ucrainei

Premierul Ľudovít Ódor a declarat că Slovacia nu va trimite mai mult ajutor militar Ucrainei deocamdată. Decizia va fi amânată până când se va forma un nou guvern în urma alegerilor de săptămâna trecută, care au avut o victorie pentru Robert Fico, un fost prim-ministru populist, pro-rus, care a făcut campanie pe baza promisiunii de a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei. 

Citește și: Update Live Ziua 586 de război în Ucraina: O serie de bombardamente au avut loc în orașul Herson

Aproximativ 51 de persoane au decedat într-o lovitură cu rachete

Cel puțin 51 de persoane, inclusiv un băiețel de șase ani, au fost ucise joi în timpul unui atac cu rachete asupra unei cafenele în timpul unui serviciu de veghe într-un sat Hroza din regiunea Harkov, au declarat oficiali ucraineni.

Această rachetă ar fi vizat cafeneaua cu o rachetă balistică Iskander, a declarat ministrul de interne al Ucrainei, Ihor Klymenko. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de „agresiune genocidă” după atac. El a descris-o drept „o crimă rusă demonstrat de brutală – un atac cu rachetă asupra unui magazin alimentar obișnuit, un act de terorism complet deliberat”, afirmând ulterior că „nu este o lovitură oarbă”.

Citește și: Update Live Ziua 587 de război în Ucraina: Ucraina a respins un atac aerian al Rusiei