Cu cât vor crește pensiile în 2024: „Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 06 oct 2023, 21:03

Cu cât vor crește pensiile în 2024: „Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli”

Sursa: PixaBay

După lungi dezbateri și discuții, s-a aflat oficial cu cât se vor majora pensiile începând cu anul viitor. Seniorii trebuie să știe că această creștere va pune o presiune în plus pe cheltuieli.

Guvernul a anunțat oficial cu cât se vor majora pensiile din 2024, însă experții Fondului trag un semnal de alarmă, deoarece trebuie acordată o mai mare atenție cheltuielilor. 

FMI susține că bugetul pentru anul viitor este strâmtorat, iar această majorare a pensiilor presupune tăierea unor beneficii de la alte sectoare importante.

Cu cât se vor majora pensiile din 2024?

După ce Guvernul a anunțat o creștere de 14%, Fondul Monetar Internaţional recomandă creşteri mai mici pentru pensiile românilor. 

Citește și: Cum vor arăta noile cărți de identitate ale românilor. Motivul pentru care grupa de sânge va apărea în buletin

Situaţia bugetului este foarte strâmtorată şi în acest an, şi anul viitor.  Trebuie să vă uitaţi foarte atent, dacă veţi cheltui mai mult într-un sector, trebuie să cheltuiţi mai puţin pe altceva, la fel şi pentru pensii. 

Înţeleg că actuala legislaţie va duce la o creştere a pensiilor cu 14%. Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Trebuie să vă uitaţi şi la alte reforme, reforma pensiilor speciale este în curs de desfăşurare, apoi este reforma tuturor pensiilor care este o ţintă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), anul viitor.  Aceste reforme sunt foarte, foarte importante pentru sistemul de pensii, dar şi pentru sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung ”, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jan Kees Martijn, potrivit Antena 3 CNN.

Pensiile vor fi calculate după o nouă formulă

Subiectul pensiilor este extrem de dezbătut, mai ales în ultima perioadă, când s-a anunțat o recalculare a pensiilor. 

Citește și: Cumpărăturile cu bani cash vor deveni o raritate „Plafonul va fi redus gradual” Ce români vor fi obligați să acorde statului 25% din profit

Prin  noua lege a pensiilor, Guvernul a urmărit stabilirea unor egalități între pensionari și veniturile lor.

„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte.

Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual”, a explicat prof. univ. dr. Doina Pârclălabu, la  Antena3.ro.