Clasificată drept organizație teroristă de către statele occidentale, Hamas vrea să înființeze un stat islamic în Palestina. În 2007, a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza, după care Israelul a purtat trei războaie împotriva sa. ofensiva surpriză asupra Israelului de către militanții islamiști Hamas, care conduc Fâșia Gaza, este cel mai mare atac din mai 2021. Israelul, UE și SUA clasifică Hamas drept organizație teroristă. Brațul său armat este Brigăzile Essedin al-Kassam, care a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru atacul masiv de sâmbătă asupra Israelului.Hamas
2007: Hamas preia controlul asupra Fâșiei Gaza
Ulterior, rivalitățile cu partidul Fatah al președintelui palestinian Mahmoud Abbas s-au intensificat. După lupte cu luptătorii Fatah, Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza în vara anului 2007. Israelul a impus apoi o blocadă asupra zonei de coastă dens populate. Din 2008, Israelul a purtat trei războaie împotriva Hamas.
În cel mai grav război din Gaza de până acum, în vara anului 2014, au fost uciși peste 2.200 de palestinieni, majoritatea civili. De partea israeliană, 74 de persoane au fost ucise, majoritatea soldați.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Formare și ideologie
De la sfârșitul anilor 1970, activiștii legați de Frăția Musulmană islamistă au înființat o rețea de organizații caritabile, clinici și școli și au devenit activi în teritoriile (Fâșia Gaza și Cisiordania) ocupate de Israel după Războiul de Șase Zile din 1967. În Gaza, aceștia au fost activi în multe moschei, în timp ce activitățile lor din Cisiordania s-au limitat, în general, la universități.
În curând, Hamas a început să acționeze independent de alte organizații palestiniene, generând animozitate între grup și omologii săi naționaliști seculari. Atacurile din ce în ce mai violente ale Hamas asupra unor ținte civile și militare au determinat Israelul să aresteze o serie de lideri Hamas în 1989, inclusiv pe șeicul Ahmed Yassin, fondatorul mișcării. În anii care au urmat, Hamas a suferit o reorganizare pentru a-și consolida structura de comandă și pentru a localiza liderii cheie în afara razei de acțiune a Israelului. La Amman, în Iordania, a fost format un birou politic responsabil de relațiile internaționale ale organizației și de strângerea de fonduri, care l-a ales pe Khaled Meshaal ca șef în 1996, iar aripa armată a grupului a fost reconstituită sub numele de Forțele ʿIzz al-Dīn al-Qassām.
Citește și: Biden îi avertizează pe dușmanii Israelului! Ce a spus presedintele?
Citește și: Sute de morți în urma atacurilor asupra Israelului
Citește și: Atac masiv asupra Israelului! Peste 5000 de rachete lansate!