Ghidul tău pentru stabilirea unui buget lunar! Afla ce trebuie sa faci

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 08 oct 2023, 11:15

Crearea unui buget lunar este unul dintre primii pași pentru a vă pune finanțele personale pe drumul cel bun.

Sursa: PixaBay

Crearea unui buget lunar este unul dintre primii pași pentru a vă pune finanțele personale pe drumul cel bun.

Crearea unui buget lunar este unul dintre primii pași pentru a vă pune finanțele personale pe drumul cel bun. Dar mulți consideră că este o sarcină prea dificilă, în timp ce alții o văd ca pe o muncă de rutină care nu merită osteneala. Ei se gândesc: "Dacă reușesc să trec luna și îmi rămân bani, nu am nevoie de un buget, nu-i așa?".
Dar o astfel de gândire este valabilă doar pe termen scurt.

Dacă aveți obiective și aspirații pe termen lung, trebuie să știți dacă, când și cum le puteți atinge. Așadar, trebuie să faceți un buget și să vă țineți de el.
Gândiți-vă la buget ca la o hartă pentru banii dumneavoastră. Aceasta vă permite să vedeți unde vă aflați în călătorie și vă ajută să ajungeți la următoarea destinație. Cu un buget, puteți avea o idee mai bună despre cum ar trebui folosit fiecare dolar pentru a profita la maximum de veniturile dvs.

Planificatorul dvs. de buget lunar dă tonul pentru banii dvs.- și vă ajută să vă asigurați că prioritățile dvs. sunt luate în considerare. Iată câțiva pași practici pentru a face un buget lunar.

Primii pasi

Enumerați sursele dvs. de venit

Începeți prin a vă enumera sursele de venit. Scrieți cât de mult primiți și datele la care vă așteptați să fiți plătit.


Loc de muncă și alte surse de venit stabile? Enumerați zilele de plată și cât de mult este depus în contul dvs. bancar. De asemenea, dacă primiți plăți regulate de la o pensie, un trust sau altă sursă, enumerați-le și pe acestea.
Surse de venit variabile sau neregulate? Enumerați-le folosind o sumă medie la care vă puteți aștepta în fiecare lună pe baza veniturilor din anul precedent. Luați în considerare desemnarea unei zile din fiecare lună ca "zi de salariu" în scopul elaborării bugetului.

Faceți un grafic. Un calendar vă poate ajuta să vizualizați datele la care vă așteptați să primiți bani. Verdele este o culoare bună pentru a indica zilele de plată.
Odată ce știți cât de mult veți primi, veți fi mai bine pregătit să luați decizii cu privire la destinația acestor bani- și veți ști exact cu ce lucrați.

Revizuiți cheltuielile dvs.

Atunci când stabiliți un buget lunar, ar trebui să știți cum v-ați cheltuit banii. Descărcați și analizați extrasele de cont de la bancă și de pe cardul de credit din ultimele două sau trei luni, apoi:
Gândiți-vă la categoriile bugetare comune pe care este probabil să cheltuiți bani. Acestea ar putea include utilitățile, alimentele, benzina, călătoriile, divertismentul, îmbrăcămintea și îngrijirea personală.
Folosiți markere de culori diferite pentru a identifica categoriile și adunați cât cheltuiți de obicei pe fiecare categorie.


Decideți cum se încadrează fiecare cheltuială în categoriile bugetului dumneavoastră.
Notați când trebuie să plătiți facturile obișnuite. Dacă folosiți un calendar ca ajutor vizual- sau dacă ați introdus veniturile și cheltuielile într-o foaie de calcul pentru buget- folosiți culori diferite pentru elementele de cheltuieli și venituri.
O astfel de analiză a cheltuielilor vă poate deschide ochii. S-ar putea să fiți surprins să descoperiți cât de mult cheltuiți la anumite magazine sau în diferite categorii.

Optimizare

Faceți o listă cu prioritățile dvs. financiare

În continuare, listați-vă prioritățile financiare. Vreți să plătiți datoriile? Să economisiți pentru o vacanță? Să puneți bani deoparte pentru pensie?

Toate aceste priorități sunt importante- dar unele contează pentru dumneavoastră mai mult decât altele. Clasificați-le, începând cu "a vă plăti mai întâi pe dvs.", alocând bani pentru pensie și economii de urgență. Nu uitați să puneți în capul listei nevoi precum locuința, alimentele, asigurările și utilitățile.

Prin enumerarea priorităților, aveți mai multe șanse să faceți un buget lunar pe care să îl puteți respecta și care să nu vă dea senzația de privațiune. Comparați prioritățile dvs. cu ceea ce ați cheltuit până acum. S-ar putea să vă dați seama că ați aruncat banii pe lucruri care nu contează pentru dumneavoastră. Profitați de această ocazie pentru a tăia lucrurile neimportante din bugetul dvs.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aliniați-vă cheltuielile cu veniturile dvs.

Acum ajungem la esența stabilirii unui buget lunar. Când ajung sursele tale de venit în contul tău bancar? Cum se aliniază acestea cu datele de scadență ale facturilor tale?

Atunci când este posibil, încercați să împărțiți cheltuielile într-un mod care să vă permită să aveți o lună mai liniștită. Poate că mergeți la cumpărături o dată pe săptămână pentru a se potrivi cu programul de plată- și pentru a vă ajuta să evitați risipa de alimente.

Multe conturi bancare vă permit să folosiți subconturi pentru a economisi în scopuri specifice, cum ar fi o vacanță sau un avans pentru o casă. Configurați transferuri automate din contul dvs. curent către aceste subconturi după un program regulat care să reflecte momentul în care primiți venituri și vă plătiți celelalte facturi.

Treceți în revistă lista de priorități și categoriile bugetare și atribuiți sume în dolari pentru fiecare dintre ele în funcție de momentul în care sunteți plătit.

Modificați-vă bugetul lunar în funcție de necesități

Bugetul dvs. nu trebuie să fie fixat în piatră. După ce îl urmați timp de câteva luni, s-ar putea să descoperiți că trebuie să alocați mai mulți bani unei categorii și mai puțini unei alte categorii. Simțiți-vă liber să ajustați pe măsură ce prioritățile dvs. se schimbă.

Luați în considerare posibilitatea de a vă revizui bugetul lunar în fiecare an pentru a vedea dacă trebuie să faceți o revizuire majoră. De exemplu, dacă achitarea datoriilor a fost una dintre prioritățile bugetului dvs. și acum nu mai aveți datorii, va trebui să vă reevaluați situația și să stabiliți ce trebuie să abordați în continuare și cum să vă alocați noii bani disponibili.

Citește și: De ce Brașov Evoluează ca Oraș? Explorarea Transformărilor Urbane

Citește și: De ce romanii emigrează în tările evoluate

Citește și: Comerțul dintre Rusia și China este în plină expansiune